bugün

tarihte bugün

iSTANBUL'da 63 yıl önce "Türkiye Mozaiğinin çatladığı gün" tertiplendi ve başarıyla sahneye konuldu. Londra'da Kıbrıs görüşmeleri sürerken, istanbul'da yaşayan gayrimüslimler bir yalan haberle hedef haline getirildi. Selanik'te Atatürk'ün evine Yunanlılar tarafından bomba atıldığı haberi üzerine 6 Eylül 1955’te ellerinde kazma, balta ve sopalarla sokaklara dökülen binlerce kişi gayrimüslimlere ait ev ve iş yerlerini yakıp yıktı. O iki gün Türkiye tarihine "6-7 Eylül Olayları" olarak geçen kara sayfayı ekledi.

istanbul Ekspres gazetesi "Atamızın evi bombalandı" manşetiyle ikinci baskısını yaptı. Tirajı 20 bin civarında olan gazete 6 Eylül'de 290 bin bastı. Bunun için önceden kağıt stoğu yaptığı iddia edildi.

- Öldürülen kişilerin sayısı, kayıtlara geçtiği kadarıyla 37'ydi. Kayıtlara 60 olarak geçen tecavüz vakasının gerçek sayısı ise 400 civarındaydı.

Provake edilmiş kalabalıklar hızlarını alamayınca Rumların ev ve işyerlerine ve NATO'da görevli Yunanistan askerlerinin evlerine saldırdılar. Bir Rum-Ortodoks kilisesini ve iki Britanya gemisini yaktılar.

Olayların ardından, Türkiye'de yaşayan binlerce Rum, Türkiye'den göç etti. Nüfus mübadelesi sonucunda 1925 yılında yaklaşık 100 bine düşen istanbul'daki Rum nüfus son dönemde 2 bin 500'e kadar geriledi.

Olayların kontrolden çıkması üzerine Adnan Menderes Sapanca'daki tatilini yarıda keserek Ankara'ya döndü ve sıkıyönetim ilan edildi. Olaylarla ilgili olarak önce 3.151 kişi tutuklandı. Sonradan bu sayı 5.104'e yükseldi.
güncel Önemli Başlıklar