bugün

sauna

finlandiya'nın fince'de söylenişi olan "suomi" kelimesinden türeyen, finlandiya'da yetişen ladin ağacından imal edilen ve yüksek ısıda ısıtılan odacığın bu ağacın da ısınmasıyla elde edilen özel bir kuru havanın solunum sistemi yoluyla vücuda aluınmasıyla bir şifa merkezine dönüşen hamamdır.
odanın kuru ve sıcak havası solunduğunda ciğerlere zarar vermesini önlemek amacı ile ısıtııcı şöminenin üzerine su dökülerek şok buhar elde edilir. hem dokunma hem de solunum yoluyla belli hararete ulaşan vücut sıvı ifraz ederek(terleyerek) toksinlerden arınır.
fin hamamı seansının son aşaması ise şok havuzu dediğimiz olaydır ve ne yazık ki çoğu saunada bu bölüm maliyeti dolayısıyla bulunmaz. otellerde hava atma maksadıyla gidilen saunalarda şok havuzu yerine saunadan çıkan kişi duşa girer ki bu saunanın size sunacağı etkiyi azaltır ve aslında boşu boşuna para vererek yanmış olmaktan başka bir şeye varamazsınız.
gerçek bir sauna seansı kesinlikle şok havuzunda son bulmalı, yüksek ısı altında genleşen damarlar, aniden girilecek soğuk su havuzunda aniden büzülmeli ve böylece vücuda direnç kazandırılmalıdır.
bundan ötürü şok havuzu olmayan saunalarda seans yapmayınız.
ha çok paranız var ve heba etmek isterseniz orası ayrı, parayı tuvalet kağıdı olarak da kullanabilirsiniz pekala...