bugün

my dying bride

grup,ingiltere'de haziran 1990 da vokallerde aaron stainthorpe,gitarlarda andy craighan ve calvin robertshaw,davulda ise rick miah tarafından kuruldu.yaklaşık bir yıl boyunca bass gitarda da andy adında bir eleman gruba yardimcı oldu.grup bu kadroyla ilk demoları "towards the sinister" ı yayınladı.demo aşamasına kadar grup kendisine bir isim düşünmedi.ilk başlarda "my dying child" olarak düşünülse de grubun adının "my dying bride" olmasına karar verildi.bu gune dek aaron'un eşinin ölümü üzerine gruba bu adı verdiği gibi laflar edilse de,grup sadece etkileyici olsun diye bu ismi kullanmıştır.
daha sonra grup,"listenable" adında küçük bir fransız şirketiyle anlaşarak "god is alone" adında bir single yayınladı.o zamana kadar ki soundlarını death metal ile doom metal in harmanlanması olarak yorumlayabiliriz.daha sonra grup başarılı bulundu ve anathema da dahil pek çok grubu günümüze kazandıran "peaceville" ile anlaştı ve 1991 yılında "symphonaire infernus et spera empyrium" adında bir ep yayınladı.bu albümde gruba bas gitarist olarak ade jackson katılmıştı.daha sonra albüm adını taşıyan şarkıya bir de klip çekildi.
ve grup 1992 yilinda ilk albumleri "as the flower withers" i yayinladi.doom metale yeni bir boyut kazandiran grup,sozlerinde siddet ile aski bir araya getirmis ve dinsel ogeler de kullanmisti.albumdeki "sear me" sarkisi latince yazilmisti ve yeni bir serinin ilk parcasi olacakti.
ingiltere ve avrupa'da verilen pek cok konserden sonra grup ikinci ep leri olan "the thrash of naked limbs" i yayinladi.albume adini veren sarkinin klip cekimleri sirasinda (elinizde mesalelerle,ormanda deli gibi kosturdugunuzu dusunun) davulcu rick miah sakatlandi ve grup cikacagi turneyi iptal etmek zorunda kaldi.o siralarda yasanan gothic akimdan etkilenen grup,keman ve klavye duzenlemeleri icin martin powell'i kadrosuna katti.
ve yil 1993....o yilin sonlarinda grup,doom metal tarihinin gelmis gecmis en mukemmel albumu "turn loose the swans" i yayinladi.album cok depresif,intihara surukleyici sozlerle dolu,tabiri yerindeyse aglayan gitar ve keman sololariyla donatilmisti ve tanrinin bizlere armagan ettigi en guzel iki sey;kadin vokal ve piyano da unutulmamisti.albumde sear me" serisinin devami olan "sear me mcmxciii" parcasi da bulunuyordu,ayrica albumdeki "songless bird" sarkisina aaron'un sarki boyunca kostugu bir klip cekildi.
grup 1994 yilinda "i am the bloody earth" adinda bir ep yayinladi.bu ep'ye bir yenilenme ya da gecis albumu de diyebiliriz.bu yenilenmenin etkisi de bir yil sonra cikan "the angel and the dark river" albumleriyle kendisini gosterdi.
albumde martin powell'in buyuk etkisi goruluyordu ve grubun muzigi ise artik doom-gothic olarak yorumlaniyordu.ayrica "the cry of mankind" adinda bir sarki var ki,bu sarkiya aaron'un da dedigi gibi my dying bride'in muhru de diyebiliriz.gercekten de 12 dakika boyunca tekrar eden alti nota,hic kimseyi bu kadar etkileyemez,ama soz konusu grup my dying bride olunca durum degisiyordu.gercekten de metal muzigin saniyede su kadar nota basmak oldugunu dusunenlere verilebilecek en iyi cevabi vermisti grup.riffler agresif ya da hizli degildi ama dinleyenleri yikiyordu....
bu kadar buyuk basarilardan sonra grup,avrupa'nin en onemli festivali dynamo open air a da cikiyor,konserde seyirciyle alay eden aaron,arkasinda 70000 huzun dolu insan birakiyordu.daha sonra 1995 sonlarina dogru onceki ilk uc ep'de yer alan parcalarin derlendigi "trinity" albumu yayinlandi ve ayni seneyi iron maiden ile birlikte bir turneye cikarak tamamladilar.
1996 yilinda grup daha profesyonel bir kayitla yapilmis "like gods of the sun" adli albumleriyle cikti karsimiza.bu album,dinleyenleri biraz sasirtmisti.cunku aaron'un brutal ve keskin vokalleri yerini clean vokallere birakmis ve parcalar da biraz daha yumusamisti.albumdeki "for you" adli sarkiya klip cekildi.daha sonra cathedral ile,1997 yilinda da sentenced ile avrupa turnesine cikildi.grup ilk kez okyanusu gecmis ve dio ile turneye cikmisti.turnenin son haftalari rick miah'in hastaligi uzerine iptal edildi.daha sonra davula dominion'un davulcusu bill law gecti.martin powell da gruptan ayrildi.1998 yilinda grubun en siradisi albumu "34.788% ... complete" cikti.aaron bu albumde hafif elektronik ogeler kullanmaktan cekinmemisti.sozler ise daha cok erotizm ve cinsellik icerikliydi.
bill law da bir sure sonra gruptan ayrildi ve yerine anathema'dan shaun steels geldi.grup 1999 yilinda "the light at the end of the world" albumunu cikardi.grup icin bir eskiye donus oldu bu.tekrar doom havasi yakalanmisti."sear me" serisinin devami "sear me iii" de albumde bulunuyordu. 2000 yilinda, grup 10. yilini kutlarken iki de derleme album cikardi piyasaya.bunlar meisterwerk 1 ve meisterwerk 2 idi.
hemen sonrasinda grup bos durmadi ve turnelerden sonra 2001 yilinda "the dreadful hours" albumunu cikardi.gitarist calvin robertshaw yerine hamish glencross gelmisti ve klavyelerde de yasmin ahmid bulunuyordu.albumde "return of the beatiful" sarkisinin yeniden yorumlanmis hali bulunuyordu.
bu album sureci sonrasi pek cok konser veren grup ilk dvd'si olan for darkest eyes'i ve 2002 yilinda da polonya'da kaydedilen konserin kayitlarini voice of th wretched adiyla yayinladi. canli performansta gruba klavyede,gitarist hamish glencross'un kizarkadasi sarah stanton eslik etmekteydi.
.ve 2004 yilinda "songs of darkness, words of light" adinda son albumlerini cikardilar.önceki albumlere gore daha fazla underground ve death metale yakin olan bu albumde "prize of beauty" ve "the blue lotus" sarkilarina klip cekildi.
grup son olarak 3 cd'lik "anti-diluvian chronicles" adinda eski parcalardan olusan bir set yayinladi ***

edit : 7 ekim'de istanbul'dayız.