bugün

barış temalı müthiş sanat eseri

schirn kunsthalle frankfurt'un, altı yüz görkemli sanat eserinin arasından seçip ödüllendirdiği insanüstü çalışma. bir zamanların blaupunkt logosunu andırsa da, hayır efendim asla değil. hem bu bir nokta değil, bu bir barış imgesi. adeta guernica'nın karşısında dikilen bir yüce yapıt. yapımından önce, sanatçının, bitmek bilmeyen bir düşünme safhası yaşadığı gayet açık. tasarımı resmederken konuşturduğu virtüözitesi de aynı şekilde aşikar. modern sanatın meydana getirdiği bu tanrı eli değmiş esere bir kez daha bakınız. parantez içinde ünlem.

birinci edit: (#37266967) evet düşünmek gerekir fakat bundan önce bilmek de gerekir anlaşılan. guernica, salvador dali'nin tablosu değildir. gülünç bir hata olmuş. öte yandan çağdaş sanatın, sanat olgusundan, ki sanat olgusu her zaman apolitik olmuştur, anlayan bireyi varoluşçu düşünceye sevk etmesi pek mümkün değildir. çağdaş sanat, eser değil, ürün yaratır. belki de hiç yaratmaz, belki de sanat bile değildir. fakat bu sorunsalı sanat kelimesini tırnak işareti ile ayırarak yazmak değil, evvelâ okumak ve büyük düşünmek çözer. özetle, bu bir sanat eseri değildir. bu, politik bir üründür. çağdaş sanat politika ile mümkündür. bunları biliniz.

ikinci edit: (#37267066) kavram kelimesini kullanırken dahi, konseptten bahsetmek yanlıştır. kavram, Türkçe anlamıyla yalnızca konsept kelimesinin karşılığı değildir. kavram aynı zamanda imgedir. bu imgenin soyut ve somut oluşu, sanat eserinin biçemi üzerinde doğrudan etkilidir. anlatım yaparken minimalist yordam izlemek ile basitleşmek arasındaki ince çizgi bilinmelidir. yeniden belirtmek gerekir ki, çağdaş sanat politikadan ibarettir. bu ucuz mavi nokta ile siyah kareyi birbirinden ayıran şey de tutulan politikanın nitel kalitesidir. ufukların, çağdaş sanatı nominal felsefe ile harmanlayacak kadar daralmış olması çok acı.

görsel