bugün

barış temalı müthiş sanat eseri

kavramsal sanat sonrası bunlar hep oluyor. özellikle emprestyonistlerin resmi yayması, kübistlerin biçimi bozması, minimalistlerin no form taktiği ve ardından gelen kavramsal sanatla duchamp ın hazır nesneyi sanata sokması. bunların hepsi bir araya gelince post modern denen sanatı oluşturuyor ve bugün neo soyut dışavurumcu anlayışı saymazsak sanat postmodern sanat içinde tüm akımlar hemen hemen formsuz ve biçimsizdir.

bunları anlamak için de kavramsal sanatı anlamak lazımdır. önceden bir eserin taşıdığı kavram ( ya da bize vermek istediği mesaj) pek o kadar da önemli değildi, eserin materyal değeri önemliydi. ancak sonraları artık bunlar bir araç olmaktan öteye gidemedi ve kavramsal sanat ortaya çıktı. bu ne demek? bunu anladığınızda modern sanatın son zamanları ve post modern sanatı anlayacaksınız.
önceden zihinde kavram yaratmak için( istenilen mesajı vermek için) sanatçı, şiiri, müziği, resmi, tiyatroyu falanı filan kulalnıyordu ve bunlar belli bir dsipline sahipti. ancak artık bu kalktı ve direk kavramlar öne çıkınca artık her şey sanatın içine dahil edildi ve belli bir disipline gerek kalmadı. çünkü artık belli bir disipline sahip sanat araç oldu. hal böyle olunca artık eserlerin kendi içeriği değil anlatmak istediği önemli hale geldi. mesela arazi sanatı olsun, beden sanatı olsun, performans sanatı olsun bunlar hep yeni yeni sanata dahil edildi. ayrıca kübistlerin kolaj tektiği, pop art ın reklam panolarını sanatsal değer olarak sunması da bunda etkilidir.

mesela minimalistti felsefede nomeanlizm akımına benzetebilirsiniz, bunlar nasıl gereksiz kavramları atarsa minimalistler de gereksiz gördüğü her biçimi, rengi, karmaşık geometrik formları falanı filanı atar. ortaya sade bir görüntü kalır. bunu fenomonoloji
üzerinden de anlayabilirsiniz, bir resim bize bir şeyler anlatmak istesin, o resmi bize anlatan her şeyi kaldırın ve salt kavram kalsın, işte minimalist de böyle, var olan tek gerçek, doğrudan kavram. ne bir şey anlatmak ister, ne de bir anlam taşır, o sadece vardır. gibi gibi vb.