bugün

darth maul

bu evrendeki karizması tartışılmaz olsa da darth vader ile kıyaslanması hata olan güçlü bir sith lordudur. ama salt kötüdür. iyi duygular beslediği tek karakter kardeşi savage'dır.

--spoiler--
darth vader koskoca cumhuriyetin çökmesine ve jedi düzeninin yıkılıp binlerce jedi'nin ölmesine neden olmuşken(ki sonradan jediları avladığını biliyoruz), aynı zamanda imparatorluğun yıkılmasını da sağlamıştır. iki kez bir devri kapatıp bir devri başlatmıştır yani. darth maul'un karizmasına karizma katan çift taraflı ışın kılıcı dışında bir jedi padawanı tarafından ikiye bölündüğünü belirtmek isterim.

star wars'ın ikinci üçlemesi olan filmlerin ilkinde yani bölüm 1'de sith çırağı olarak karşımıza çıkan filmin sonunda obi-wan kenobi tarafından ikiye ayrılmasına rağmen, clone wars serisinde zamanın teknolojisi, sibernetik belden aşağısıyla hayatta kalmış. clone wars'da ortalığı iyice karıştırmış, kimini öldürmüş kimine terör estirmiştir. ve sonunda darth sidious tarafından hem yenilerek alt edilmiş hem de kardeşi öldürülmüştür. daha sonra star wars rebels serisinde yeniden karşımıza çıkmış ve amacı obi-wan kenobi'yi öldürmek olan, bunun için sith holocronlarını açmaya çalışan maul, sonunda bulduğu obi-wan tarafından öldürülmüştür. gerçekten ölmüştür. salt kötülük olmasına rağmen öldüğü sahne duygulandırmıştır. son nefesinde luke'den bahsederek onun kendi intikamını sithlerden alacağını söylemiştir hatta.
--spoiler--