bugün

attila

gençliğinde, roma generali flavius aetius'un daveti ile roma ya gitti. flavius, attila'yı roma ya götürerek ona, romanın ne kadar medeni, zengin ve güçlü olduğunu gösterip göz dağı vermek niyetindeydi. bu sayede attila, ileride hunların lideri olduğunda roma ile savaş değil, çıkar ilişkileri kuracaktı.

fakat gelin görün ki sözlük, attila roma ya gittiğinde evet, oranın gücünü ve zenginliğini de gördü fakat; insanlarını ve kültürlerini de gördü. ne kadar zevklerine düşkün insanlar olduklarını, neyden korktuklarını ve ne istediklerini de görmüş oldu. ve en önemlisi, roma nın siyasi politikasını da bizzat görmüş oldu ve tüm bu bilgiler, ileride roma nın kabusu olması için eşsiz deneyimler oldu.

amcası rua nın ölümü üzerine roma dan ayrıldı, abisi bleda ile beraber hunların lideri oldu. bu genç lider, elde ettiği zaferlerden sonra, yapmayı planladığı "doğu roma seferi" yüzünden gelecekte roma'da yıllar boyunca kara günler yaşanmasına sebep olacaktı.

nitekim öyle de oldu. doğu roma imparatorluğu ve halk, yıllar boyunca hunlar tarafından istila edilmek korkusuyla yaşadılar.

sefer sırasında papa nın araya girip attila ya yalvarması sayesinde seferinden dönmüştür.