2009 yerel secimlerinde akp nin izmir i almasi

büyükşehir belediyesi'ni alması gerçekçi olursak çok zor. çünkü izmirliler hala daha ahmet piriştina'ya derin bir saygı besliyorlar. gene belediyecilik anlayışından da üç aşağı beş yukarı memnun halk, özellikle ulaşım konularında yapılan iyileştirmeler ve park-bahçe düzenlemeleri, şehir planlaması gibi konularda gerek istanbul gerekse de ankara ile kıyaslanamayacak kadar planlı hareket ediliyor. ha yeterli mi diyecek olursak değil elbette ama kötü de değil.

gene izmir'de tariş'in başını çektiği güçlü bir işçi sınıfı sözkonusu ve bu sınıf türkiye'nin diğer yerleşim yerlerindeki işçilere kıyasla daha bilinçli ve ezelden beri sol görüşlüdür ki hatta 1980'lerde de yönetime kök söktürmüştür. öyle ki emekli olanlarının zamanında ''lan belki de değişmiştir be abla'' deyişlerime karşı söyledikleri bugün bir bir çıkıyor, ileri görüşlü kişiler olduğunu bugün de anlıyor insan haliyle. gene petkim ve tüpraş gibi şirketlerin özelleştirmesi hususunda aliağa işçilerinin iktidarla arası bi hayli bozuk, tayyip'i bulsalar bi kaşık suda boğarlar, o derece.

izmir'de ayrıyetten ciddi bir burjuva sınıfı mevcut, ki bu burjuva diğer anadolu şehirlerinden çıkan burjuvalara kıyasla bugüne kadar iktidarlardan doğru dürüst bir yardım almadan, kendi kendilerine biyerlere gelmiş ve yüzü batıya dönük olmasından dolayı da chp yanlısı ve nispeten daha çağdaş. ki akp'nin izmir burjuvasını kazanmak yerine izmir'de de kendi burjuvasını oluşturma çabalarından dolayı yıldızları pek barışık değil, bu noktada ulusalcılık akımına yakın izmir burjuvası ve bu yüzden durum zor anlayacağınız.

varoşlar yani lümpen kesim dersek bak bu olabilir diyor insan ama çok da mümkün değil, çünkü varoş kesim ağırlıklı kürt ve yerel seçimlerde eğer dtp'nin kazanma ihtimali yoksa oyları chp'ye akıtıyorlar. tabi son dönem chp'nin ırkçılığa varan tutumu, din ve laiklik üzerinden saçma-salak polemiklerinden dolayı ve de akp'nin kömür yardımı gibi ali cengiz oyunlarıyla birlikte taraf değiştirmeleri muhtemel ama bu büyükşehir belediyesi'nden ziyade ancak ilçe belediyelerini etkileyecek oranda olacaktır tahminimce.

çiftçilere pek değinmiyorum zira akp'nin şarap ve genel olarak alkole karşı olması ve yabancı sigara üreticilerine karşı tutumundan dolayı bilhassa üzüm ve tütün üreticileri iktidarla papaz olmuş durumda. ki bir de yakın zamanda akp'nin bir şirkete mağden arama izni için özel mülkiyeti savaş şartlarında uygulanması gereken bir yasayla devletleştirmesi konusu da hayli gündemde şu sıralar. iş burdan da yaş yani.

izmir'in öğrenciler şehri olması da bu konuda lehine, üniversite sayısı ile doğru orantılı bir bilinçli seçmen durumu sözkonusu.

merkez ilçe belediyelerini inceleyecek olursak;

karşıyaka: ahmet piriştina sayesinde ve dyp'nin rezil belediyecilik anlayışı ile geçen dönem doğru yollu şebnem tabak'ı indirip cevat durak'ı seçti karşıyakalılar. açıkçası genel izlenim herkesin memnun olduğu benim gözlemlerime göre, ki tek tek her evi arayıp hal hatır sorma, istek/şikayet gibi dertlerinizi dinleme gibi hoş uygulamaları var belediyenin, bu noktada bir aferin tabi kendilerine. gene alt yapı olarak iyi çalışmalara imza attılar, en ufak bi yağmurda ilçeyi sel basarken bu konuda da önlemler almalarıyla memnuniyet bi kat daha artıyor. varoş semtler; cumhuriyet, çay ve alparslan'dan oylar muhtemelen akp'ye çıkar, bilhassa çay mahallesi akp'yle kol kola bi izlenim veriyor ama tümden belediye seçimlerini etkileyecek düzeyde olmasını beklemiyorum.

konak: büyükşehirle paralel olarak ve izmir'in gelişmiş burjuvasının bu ilçede toplanmasına mütevellit chp'nin seçimleri kazanması kuvvetle muhtemel. kadifekale ve tepecik gibi varoş mahallelerinin etkisi büyük seçimlerde en nihayetinde ama sanmıyorum ki çok büyük bir değişiklik olsun.

bornova: öğrenci ilçesi olarak niteleyebileceğimizden akp'nin kazanması bihayli zor ilçedir bornova. atatürk mahallesi var gerçi akp'nin güçlü olduğu nispeten ama burdan da onlara oy çıkacağına ihtimal vermiyorum.

balçova ve narlıdere: gene izmir'in elit yerleşim kesimleri. daha çok ulusalcı çizgideler tahmin edileceği üzere, akp'ye en az oy çıkacak ilçelerden olması kuvvetle muhtemel bu bakımdan.

çiğli: izmir'in akp'ye oy vermesi en muhtemel alanlarından, oluşan dinci yuvalanması ile birlikte. lakin son seçimlerde chp'yi başa geçirdiler. chp'nin siyasetine bağlı olarak bana göre top ortada.

gaziemir: akp'nin oy aldığı bi ilçe. varoş olması bunda etkili tabi, tahminimce gene akp kazanır ilçe belediyesini.

buca: izmir'in en renkli seçim bölgesi. nüfus yapısı olarak daha çok varoş kesim oluşturur diğer semtlere göre, lakin belediyecilik anlayışında cemil şeboy gibi bi efsane barındırır burası*. bizzat ekşi'den aparıyoruz kendisinin parti değiştirme kronolojisini; mhp-anap-dsp-ytp-akp. özetle bu amca hangi partiye yanaşırsa buca'da da o parti belediyeyi alır, tabi kendisinin siyasi tarihine baktığımızda yeşillerden tutun tkp'ye ve hatta amerikan demokrat parti'ye kadar herkesle ittifak kurması muhtemel, bu adamı kazanan belediyeyi de kazanır diyorum ben, bu sözüme kulak versin chpliler*. adamın bedduasını mı aldık nedir, içtiğim çay boğazımda kaldı bu arada, onun kalmamasını diliyor, merkez ilçeleri bitiriyoruz.

çevre ilçelere bakacak olursak;

dikili: izmir'in en solcu yazlık ilçesi, en son shp kazandı seçimleri yanlış hatırlamıyorsam. bu bakımdan akpliler'in bırakın oy almayı, ilçeye girmesi bile biraz yürek ister bana göre.

foça: bildiğim kadarıyla burası da sol görüşlü. halkın çoğunluğu ya yerlidir ya da yazlıkçı, yerlilerinde turizm ile birlikte bi bilinçlilik sözkonusu. sanmıyorum akp çıksın burdan.

çeşme: en son ki antalya faciasından sonra akp'nin oy çıkaramayacağı yegane yerlerden bana göre. şu anki belediye başkanı hangi partili bilmiyorum ama sanırım chpli'ydi. kısa tutuyorum bu yüzden çeşme'yi.

menemen: malum, kubilay olaylarıyla alakalı olarak chp'nin gözü gibi baktığı bi ilçe menemen. ancak belediye başkanları mustafa sarıgül'le sıkı fıkı diye baykal'la papaz durumda bildiğim, chp olmazsa gene ulusalcı bir sol parti (muhtemelen dsp) çıkacaktır ama sağ partilere ihtimal vermiyorum ben pek.

kemalpaşa: bak burasının akp'den çıkma ihtimali var, son dönem başkan da zaten akp'li. çok iyi bilmesem de akp'nin güçlü olduğu ilçelerden olduğunu söyleyebilirim.

ödemiş ve tire: bu iki ilçe genelde ortak hareket eder o yüzden birlikte yazdım, belediye başkanları hangi partiden bilmiyorum ama az önce değindiğim çiftçilerle akp'nin papaz olmasından dolayı top ortada bu iki ilçede. akp'nin eğer baştaysa bile tepetaklak olması muhtemel.

aliağa: belediye başkanı akpli lakin genç, çevik, dinamik bi adam. chp karşısına 50 yaşında emekli amcalar çıkartırsa işi zor. lakin az önce de değindiğim bi nokta var ki petkim ve tüpraş meseleleri. bu noktada başkanın koltuğu sallantıda bana göre.

bergama: izmir'in maden arama olaylarıyla sesini yükseltmiş ilçesi malumunuz. şu anki başkan akpli ancak ne olur ne olmaz pek bilemiyorum. top ortada anlayacağınız.

önemli ilçeleri yazdım, diğerlerine girmiyorum çünkü fazla uzun olacak. türkiye geneli olarak bakarsak akp'nin oy oranlarını arttıracağı muhakkak ancak iş izmir'e gelirse kazın ayağı pek öyle değil. gene de belli olmaz tabi, dinine yandığımın siyasetinde neler görüp geçirmiş bu ülke...

dipnot: bu arada bayraklı henüz ilçe olmadığından ve seçimlerde ilçe mi sayılacak yoksa karşıyaka'ya bağlı bir semt mi olacak kesinlik kazanmadığından ona değinmedim bilginize.

ek/düz: imla hataları düzeltildi.

ek/düz: bornova hakkındaki yorumum biraz iddialı olmuş, mirnettin uyardı, değiştirdim ilgili kısmı, bilginize.