bugün

alevilerin eleştiriyi kaldırma sınırları

her sunni, katolik veya ortodoks hristiyan ya da musevi gibi yoktur, hiçtir ve olmamalıdır.

Bu cennet topraklar üzerinde yaşayan insanlar olarak öğrenemediğimiz ve öğrenemeyeceğimiz yegane şey insanların inanç dünyalarını eleştirmemek, sorgulamamak ya da kendimiz gibi bir sisteme inanmayanları aşağılayarak eleştirmemek hatta yaşamlarını zorlaştırıp kimi zamanda yaşatmamak sanırım.

365 gün abd de hasbelkader yaşadım, kaldığım şehirde neredeyse 50 farklı mezhebin kilisesi ve hatta sinagogu bile vardı ama kimse ne benle din inanç konuştu ya da beni müslüman bir türk olduğum için şaka yollu bile eleştirmedi. Hatta cadılar bayramı nedir niye bu kadar diye sorduğum insanlar, azizler ve inanışlarla ilgili ben pek konuşmayı sevmiyorum din içerikli şeyleri dediler.

Ama 5 günlüğüne doktoralı bir akademisyen türk tesadüfen aynı enstitüye araştırma ziyaretine geldi ve 2. gün adına verilen yemekte ona tüm misafirperverliğini gösteren ve ağırlayan insanlarla zorla din sohbeti yapıp "bizim için sizler kitabı değiştirilmiş bir dine inanan kafirlersiniz" dedi sofrada.

Sonra rahatsızlık duyup insanlara zorla özür dilerim ben kendisini burada tanıdım benim düşüncelerim bunlar değil diyerek açıklama yapmak zorunda kaldım onlar sormamış olmasına rağmen.

Uzun lafın kısası, bırakın kim neye istiyorsa o na istediği şekilde inansın. Ne başkasını eleştirin ne de espiri konusu yapın.