bugün

mormonlar

1830'da abd'de joseph smith, jr.'un ahir zaman azizleri isa mesih kilisesi adıyla kurduğu yeni dinin üyelerine verilen ad.

merkezleri utah eyalet merkezi salt lake kentindedir. günümüzde kilisenin 5 milyonu aşkın üyesinin yaklaşık yüzde 80'i amerika'da yaşamakla birlikte, mormonlar latin amerika, kanada, avrupa ve okyanusya'nın bazı kesimlerine yayılmışlardır.

new englandlı yoksul bir çiftçinin oğlu olan joseph smith, jr. 1827'de moroni adlı bir mmeleğin kendisine mormon kitabı'nın yazılı olduğu altın levhalar verdiği savıyla ortaya çıkmıştır. smith'in üç arkadaşı da levhaları ve moroni'yi gördüklerine tanıklık etmişlerdir. bu tarihten sonra hem tanıklar, hem öteki müritler sık sık hayaller gördüklerini ve kendilerine vahiyler indiğini öne sürmüşlerdir.

mormonlar, mormon kitabı'nın yanı sıra kitabı mukaddes'i kutsal sayarlar.
mormon öğretisi, özellikle çoktanrıcılığı, tanrı'nın insandan türediğini ve insanların tanrısallaşabileceğini öne sürmesi, üçleme'yi oluşturan kişilerin ayrı varlıklar oldukları ve insanların ruhlarının ezelden beri var olduğu inançlarıyla yerleşik hıristiyan inancından ayrılır. kişinin geleceğini kendi belirlediğini kabul ederler.