bugün

genç osman

ismail Hami Danişmend'in, Osmanlı Tarihi Kronolojisi'ne göre Genç Osman'ın yapmak istediği yenilikler şöyleydi:

Artık iyice bozulmaya başlayan ve her geçen gün devletin başına iş açan Yeniçeri ve Sipahi ocaklarını ortadan kaldırarak, bunların yerine Anadolu, Suriye ve Mısır Türkleri'nden oluşan yeni bir ordu kurmak.
Osmanlı imparatorluğu'nun başkentini istanbul'dan Anadolu'ya, büyük olasılıkla Bursa'ya taşımak.
ilmiye Sınıfı'nın artık yozlaşmaya başlaması nedeniyle, onların ekonomik ve siyasi güçlerini kırıp devlet üzerindeki etkilerini yok etmek.
Saray geleneklerini değiştirerek artık padişah ve yakınlarının devşirmelerle evlilik yapması yerine Türk ailelerinden kız almasını sağlamak.
Giysilerde değişiklikler yaparak eski gösterişli kavuk ve kaftanlar yerine daha yalın giysilerin giyilmesini sağlamak.
Fatih Sultan Mehmet'in ve Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptıkları yasaları yeniden düzenleyerek, imparatorluğun yeni koşullarına uydurmak.

Bunun için ilk olarak kendisinin yerine I. Mustafa'nın tahta geçirilmesinde itliği olduğunu düşündüğü Damat Halil Paşa'yı azletti. Ardından da Hotin Seferi'ne giderken Kösem Sultan'ın oğlu olan Şehzade Mehmed'i idam ettirdi. Gayet yerinde olan bu kararlarının ardından en son da gizlice ordu toplamak amacıyla hacca gideceği öğrenilince gavur dölü yeniçeriler daha 18 yaşında bile olmamasına rağmen böyle dirayetli bir padişahın Ebelerini belleyeceğini anlayıp hadsizce devreye girdi ve olay halk boyutundan çıkıp bir taht kavgasına dönüştü.

Sonra diyorlar osmanlı neden yıkıldı düşmana ihtiyaç mı var bu devşirme denen Soysuzlar devletin kalbinde olduğu sürece.