bugün

9 nisan 2016 anthony joshua charles martin maçı

ibf ağır sıklet ünvan maçı olup; londra O2 arenada yapılacak ve ntvspor tarafından naklen yayınlanacaktır. vyaceslav glazkov u ocak ayının başında mağlup edip ibf kemerini kazanan yeni abd'li şampiyon charles martin ünvanını, 2012 londra olimpiyatlarının süper ağır sıklet şampiyonu, ingilizlerin altın çocuğu anthony joshua ya karşı savunacak. maçın nasıl organize edildiğine bakacak olursak; ibf sıralamasının ilk 15'inden herhangi bir rakibi seçmek ve bu sırada ünvanını bir süre görece daha kolay rakiplere karşı korumak varken londra'ya ünvanını geleceğin süper star potansiyelli boksörüne karşı korumayı seçen charles martin'in saygıyı kesinlikle hak ettiğini söyleyebiliriz. bunun yanında anthony joshua da kendisine yapılan büyük yatırımın ve henüz 16. maçında gelen ünvan şansının karşılığını vermeye çalışacak. fakat iki boksörün de geçmiş rakiplerine bakınca; ikisinin de ilk kez bu kadar zor bir maç için ringe çıkacağını söylemek zor değil. ikisi de hiç görmedikleri bir boks seviyesi ile karşı karşıya kalacaklar ve bu duruma daha çok adapte olan bir adım öne geçecektir.

iki boksörün ortak özellikleri; namağlup olmaları ve kazandıkları maçlardaki olağan dışı nakavt oranları. c.martin 24 maçının 21'ini (%88) nakavtla kazanırken bu oran joshua'da %100. (15'de 15) martin'in sadece 1 beraberliği mevcut ve daha önce 4 namağlup boksörü yenmiş durumda fakat bunlar arasındaki en kayda değer isim olan glazkov'a karşı rakibinin sakatlanması ve maça devam edememesi sonucu kazanmıştı. joshua ise şu ana kadar 3 namağlup boksörün yenilgisizliğine son vermekle beraber, gary cornish , dillian whyte, denis bakhtov ve kevin johnsonın da içlerinde olduğu daha iyi boksörlerle dövüştü charles martin'e göre. fakat 15 maçının hemen hepsinde erken nakavtlara gidebildiği için şu ana kadar sadece 32 round dövüşmüş vaziyette ve 3 rounddan uzun süren sadece bir maçı mevcut. buna mukabil; martin 74 round ringde kaldı ve rakibine göre 2 kattan fazla tecrübeli bu alanda. ayrıca 8 maçı 3 rounddan fazla sürmüş vaziyette. geçmişlerine dair bir diğer önemli ortak nokta ise; iki boksörün de raphael zumbano love adlı brezilyalı boksörle yakın zamanda karşılaşmış olmaları. martin love'ı 10. roundda nakavt ederken, joshua işini kısa kesmiş ve 2.roundda nakavt etmişti rakibini.

bugünkü maç 2016 yılının şu ana kadar en ilgi çeken maçı olmakla beraber boksta ağır sıkletin diğer sıkletlere göre ne olursa olsun daha popüler olduğunu da yeniden bizlere göstermiştir. gerek medya gerek de seyirci ilgisi inanılmaz oldu bu maç için.

maçın taktiksel yanına bakacak olursak; joshua'nın seyircisi önünde erken bir nakavt için martin'e yükleneceği ve martin'in de ilk roundları savunma pozisyonunda geçireceği akla en yatkın gelen senaryo. bu sırada martin kontra bir yumruk kovalayacak ve aşırı kas kütleli joshua'nın yorulmasını bekleyecektir. maçın uzamasının kendisine yarayacağını biliyor martin; çünkü joshua'nın uzun dövüş tecrübesi az ve daha çok yorulması ihtimal dahilinde. zaten basın toplantısında da bunu teyid eden demeçler verildi. kondisyon ile gücün birbirinden çok farklı iki kavram olduğunu biliyoruz ve ikisini de daha iyi yönetenin bu maçtan galip çıkacağını düşünüyorum. mental olarak ise iki boksör de bana maça fazlası ile hazır göründü ve ikisi de iyi çalışmış görünüyor.

bu kadar yazdıktan sonra tahmin yapmadan olmaz; aj'nin kendi evinde kemeri bir şekilde martin'den alacağını düşünüyorum. ve eğer bunu başarırsa uzun süredir üstüne ölü toprağı serpilmiş olan ağır sıkletin yeni büyük starı olma yolunda ilerleyecektir.

ayrıca ilginizi çekiyor ise https://twitter.com/Cem_Aksoy_35 adresinden boks ile ilgili paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.