bugün

nusret mayın gemisi

tarihin akışını değiştiren ve orşin zırhlısını denizin dibine gönderen türk gemiciğidir.

yunan yafidi tohumlarının tersanelerinden 1884 yılında denize indirilen nusret'in ilk ismi ''athenaoris'' olmuştur. yunanların izmir'i işgalinde adaların güvenliğini sağlamak için amiral apollois tarafından görevlendirilen athenaoris büyük taaruzda denize dökülen yunanlılardan aziz milletimize bir kazançtır.

o zaman garp orduları komutanı ismet paşa kazım karabekir paşanın onayıyla dedesinin ismini bu gemiye koymuş ve nusret olmuştur. nusret mayın gemisinin ilk komutanı pötürgeli topçupaşazade emrullah efendidir.

(bkz: nusret paşa)

miralay emrullah efendi tarafından çanakkale savaşında büyük bir etkinlik yapan bu minnacık taka tam 24 mayını boğaza düzenekleyerek savaşın gidişatına millet lehine yön vermiştir.
seyit onbaşı çanakkale savaşından sonra ödül olarak kalan askerliğini çavuş olarak bu gemide tamamlamış ve tezkeresini oramiral özden örnek'ten almıştır.

gemi faal olarak 1987 yılına kadar görevine devam etmiş 1988 yılında bilinmeyen nedenlerle cortu çekmiştir. son olarak malatya'nın gururu turgut özal tarafından birebir aynısı türk tersanlerinde yapılarak 1991 yılında üretilmiştir.

şuan gelibolu feribot iskelesinde ziyarete açık olan gemicik salı günleri hariç diğer günler yerli turist ve anzakları beklemektedir.
güncel Önemli Başlıklar