bugün

gecici mezuniyet belgesi zulmu

zor olanı seviyor insan her defa. bu s.ikindirik belgeyi almak ölümdür. bin dereden su getirtirler. imza attırmaktan gına gelir insana. kütüphane müdürü, dekan sekreteri, bölüm başkanının sağ daşşağı, çaycı murtaza, fotokopici ismail in peşiden koşar ve imzalarını alırsın, sanki hayallerini süsleyen insandan imza alıyorsundur. çay veyahut fotokopi borcun yoksa bu belge senindir. dersleri geçmişsin, staj yapmışsın/yapmamışsın kimsenin umrunda değil. kıravatlı ve sakalsız resim gerekli erkekler için. -traş ol, adam gibi giyin öyle fotoğraf çektir, bu zibidi sizin okuldan mı mezun oldu dedirtmeyiz adama- der, şerefsiz öğrenci işleri daire başkanı. hayata dair hiç bir umudu olmayan bu adam; sabah akşam bilgisayar başında ogame oynayıp göt büyüten bir yavşaktır.

neyse olayı büyütmeyelim.

yağlı olan kazığa oturturlar adamı. -hadi koçum, oldun sen- diyip, koyarlar gencecik delağanlıyı kapının önüne. kız olunca değişmez bu zorluk. not için peşinden koşturduğun hocalarla vedalaşmak vardır bir de -dadından yenmez-. sevdiklerinin elini öper, sövdüklerinin ensesine tokat, götüne parmak atarsın. -nihauauahuuhauuh nasıl soktum ama-, -yalan söyledim olum çalıştığım falan yok benim-, -anam babam da sağ çok şükür-, -para da var elhamdülillah-. söylediğin bütün yalanları itiraf eder yavşaklaşırsın. kişiliğin değişir amuna goyam. bu hale getirenler utansın.

haa hayat yoluna çıkmışsındır artık. durduran da kalmadı. kapı da tsk nın bok yeşili cipi ile gelmiş asker ağaları görürsen şaşırma. -şehitler ölmez, vatan bölünmez erman- yürü askere. gitmeszin elbet. ertelersin. hayatıda ertelersin. hayat bu sevmez beklemeyi, gün gelir çıkarır acısını. senden on yaş küçük yavşağın biri çavuş olur başına, öttürür gık diyemezsin. hayat bu, çok acımasız.

bu belgeyi alma süreci o kadar gereksiz, o kadar amaçsızdır ki, bir boşluğa düşer, saçma sapan düşüncelere kapılır, entry sıçarsın böyle.

yılışma yavrucum, her üniversite mezunu olacak cücüğün başına gelecek bu acımasız belge ızdırabı.

not: bu belge askerliği ertelemek için kullanabiliyor. inzibatları görünce, bacakları ayırıp domalmaya gerek yok.