bugün

sherlock holmes a game of shadows

2009 yapımı sherlock holmes filmi ile karşılaştıracak olursa, bazı konularda daha iyi, bazı konularda ise ondan geride kalmış bir filmdir. komedi konusunda kesinlik 1.filmden daha öndedir. robert dawney jr.-nin mükemmel oyunculuğuyla onun üzerine gitmişler ve komediyi baya-baya artırmışlar. aksiyon konusunda da 1.filmi geride bırakıyor. lakin konunun işleyişi, akıl oyunları, sherlock holmes-i sherlock holmes yapan şeyleri düşündükde ilk filmden daha geride kaldığını söyleye bilirim.

şimdi ilk filmdeki düşmanımız olan lord daha gizemli oyunlar yapıyordu. bunu anlamak biz izleyici için zordu. bir sürü kimyevi birleşimden, rüşvetden, durumdan faydalanmışdı ve biz bunların çoğunu nasıl yaptığını filmin sonunda öğrenmişdik. bu filmdeyse, baş düşmanımız james moriarty daha tahmin edile bilir oyunlar oynuyor. ama bu filmin güzelliğinden bir şey kaybettirmiyor. emin olun.

--spoiler--
moriarty filmde dünya savaşı başlatmak için elinden geleni yapıyor. sherlock holmes ve dr. john watson onu durdurmak için elinden geleni yapıyor. peki durdurmayı başarıyor mu? filmde evet. ancak filmin sonrası herkesin malumu. james moriarty filmdeki son sahnelerde "savaş kaçınılmazdlr, savaş insanın doğasında var. yani sen benimle değil, insanın doğasıyla savaşıyorsun" söylüyor. elbette, sherlock moriarty durdurmayı başarsa bile, moriarty-nin söylediği gibi savaşı durdurmayı başaramıyor. yani birnevi james moriarty savaşın kazananı oluyor.
--spoiler--

filmdeki diğer beğendiğim şey hans zimmerin eşsiz müzikleri. güzel bir film olmuş. cast seçimlerine gelince ise, bence, sherlock dizisinden daha başarılı bir cast seçimi olmuş. elbette, filmdeki jared harris ben kitapları okurken tam hayal ettiğim tipte biriydi. zahmli, korkutucu, aynı zamanda bilge biri. mycroft holmes rolündeki amcamız da harika bir iş çıkarıyor ve yine tahmin ettiğim bir tipte biri.

yani demem o ki, izleyin, efendim. mutlaka izleyin. filme benden 8/10. 2 puanı da daha fazla akıl oyunları ola bilirdi diye kırdım. ama zaten akıl oyunları değil, gölge oyunları olmuş.