bugün

ios vs android

performans, güvenlik,gizlilik ve sistemi açısından ios'un ağlata ağlata alacağı versustur.
Android her daim ios'dan daha kullanışlı daha ucuz beklentileri karşılama yönünde daha aktif bir sistemdir. buna bir diyeceğim yok. ama performans ve kalite açısından ios'un eline su dökemez. android işletim sistemi piyasadaki en kral telefonu dahi ilk 3 aydan sonra kasar, yavaşlatır, zaman zaman dondurur. Deli eder insanı. Sistemin altyapısındaki çatlaklar maksimum bir yıliçinde telefonu çökertir. Androidde ilk 1 yıl rüya gibidir ama sonrası zulüm.

Diğer bir yandan android telefonlar bünyesine virüs almaya çok daha yatkındır. "androidde çok daha fazla uygulama var beklentilere daha iyi cevap veriyor" diyenlere sözüm şu olacak. Android uygulamalara verilen izinleri kontrol etmez. Demek istediğim şey android'de olup ios'ta olmayan uygulamalar zaten içinde cihaz için tehdit unsuru bulunduran uygulamalardır ki ios bu yüzden bu uygulamaları reddetmiştir. Bu uygulamalar telefona zarar verir. indirilen tek bir uygulama cihazı tamamen bozabilir. işte ios'un androide tur bindirdiği bir nokta da burası benim için. ios kendine has işletim sistemi dışına çıkan , tehdit barındıran uygulamaları bünyesine kabul etmediği için telefonun virüs kapma olasılığı neredeyse yarı yarıya düşüyor. iphone sen onu değiştirip bir üst modele geçmeye karar verene kadar kutudan ilk çıkardığın zamanki performansıyla çalışmaya devam ediyor. Yani androidi bu açıdan savunmanın çok saçma olduğunu düşünüyorum. Ben hiç 2 yıl boyunca hık demeden aynı performansta çalışan android telefon görmedim. Bunu telefonların ikinciel fiyatlarından dahi anlayabiliriz.

Demem o ki android fonksiyonel görünür ama ilk 5-6 aydan sonra canınızdan bezdirir. ios daha az fonksiyon içerir ama kutudan ilk çıktığı zamanki kalitesinden ödün vermez.