bugün

harput

Zamanında amerikan, fransız ve ermeni okullarının olduğu fakat ermeni tehciri sonrası bu okulların misyonerlik faaliyetlerinden ötürü yıkıldığı medeniyet beşiği. Annemin dedesinin fransızca bildiğini duyduğumda yaşadığım şaşkınlığı hiçbir zaman yaşamamıştım.

1915'te ermeni sorunu nedeniyle çevre illerden getirilen ermenilerin sürüldüğü yerdir ayrıca. Elazığ'ın eski yerleşim yeriymiş. Bugün de gittiğinizde hamamları, dabakhaneleri, kilise ve camileri yanyana görebilirsiniz.
Fakat kilise son yıllarda kapalı. En son yanlış hatırlamıyorsam geçen sene açılmıştı.

arap baba , ankuzu baba, ejderha taşı, buzluk mağarası gibi acayip efsanelere konu olan erenler ve mekanları da bulundurur.

Harput türkülerinin, genel olarak sanat müziğine benzemesinin sebebi olarak da; eskiden fikir suçu işleyen düşünürlerin, sanatçıların Harput'a sürülmesi söylenir. Hayatlarını burada devam ettiren sanatçılar türkülerini burada yazmışlar ve harput'a mal olmuşlar. Çok güzel ve etkileyici türküleri vardır Harput'un, dinlemenizi öneririm.

Kısacası gidip görün. Sadece oradaki manevi hava için bile gidebilirsiniz. Oradaki sessizliği dinleyip, ne çok şeyin yaşandığını anlayabilirsiniz. Kafanızı dağıtıp rahatlarsınız.
Çok güzel mekanları vardır, ama maalesef pek tanınmaz. Reklamı yapılamıyor. Fırsat bulup giderseniz pişman olmazsınız.