windows phone 8

Durun daha diyeceklerim var...

işletim sistemi bahsedildiği gibi hiçte süper stabil falan değildir. Bugün duştan çıktığım zaman telefona bakayım dediğim ve telefonun çalışmadığını sadece kilit ekranının öylece durduğunu yaklaşık bir beş dakika geçtikten sonra anladım. Nasıl düzelttim? Elbetteki bataryayı çıkarıp taktım. Böyle bir şey Lumia 1320 gibi bataryası çıkarılamayan bir telefonda olsaydı? O zaman herhalde şu an Donanım haber forumunda "Abi telefonum bozuldu ne yapayım?" diye derdimi anlatmakla meşgul olurdum. Böyle bir sorun ilk kez değil bir çok defa oldu, bir keresinde telefondan müzik sesi gelse dahi telefonun ekranının açılmadığını gördüm. Çare? Bataryayı çıkarıp takmak. Bir Android kullanıcısının henüz böyle problemlerle uğraştığını görmedim.

Ve telefondan mı yoksa işletim sisteminden mi bilmiyorum ama oyunlar iki saat yüklenmiyor. General Mobile Discovery gibi telefonlarda on saniyede açılan oyun Lumia 630'da bir dakikada anca açılıyor.

Ayrıca "Dosya yöneticisi Microsoft'un yapacağı bir yama ile gelir, sıkıntı değil o." diyenleri endişe ile izliyorum. Sizce Microsoft dosya yöneticisi koymayı unutacak kadar sığır bir firma mı? Tabii ki değil. Bu tamamen bir tasarım tercihi.

Bunu şöyle size anlatayım, diyelim ki dosya yöneticisi telefonda mevcut ve dolayısıyla siz dosyaları kafanıza göre dizme hakkı elde ettiniz. Sizde şarkılarınızı sağa sola dağıttınız diyelim. Bir iki albüm "Bluetooth" klasöründe, bir iki albüm "indirilenler" klasöründe, bir kaç albüm öntanımlı olarak oluşturulmuş "Müzik" klasör altında ve geriye kalan şarkılarda sizin özel oluşturduğunuz "Ahmet Kaya", "Koquyoruz hacıııı xDé", "Eisenfunk" şeklinde isimlendirilmiş birbiri ile hiç alakası olmayan farklı klasörler altında. Siz Müzik programını açtığınız zaman Müzik programı her seferinde farklı klasörleri taramak zorunda olacaktır ve müzik programının performansında gözle görülür bir düşüş görülecektir. Ama işletim sistemi size her boka ulaşma hakkını vermeyeyim bütün şarkılarınızı tek bir klasöre yerleştirirse Müzik programı tek bir klasörü tarayıp hızlıca açılacaktır. Böylece siz vakit kaybı yaşamadan hızlıca şarkınızı dinlemiş olacaksınız.

Gayet zekice. Ancak bu Microsoft'un size sağladığı standartların dışına çıkamayacaksınız demek. Mesela bu telefonla kolay kolay program yazamayacaksınız veya telefonunuzu fonksiyonel bir usb gibi kullanamayacaksınız.

Edit: Ayrıca bu telefonların pek tercih edilmemesine rağmen teknoloji sitelerinde çok satan telefonlarmış gibi haberlerinin yapılması komiğime gidiyor.