bugün

islam devleti kurmuyoruz

Bakan Şahin, "AK Parti islam devleti kuruyor derseniz haksızlık yaparsınız" dedi
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "(AK Parti islam Devletini gerçekleştirmek için Anayasa değişikliği yapıyor) derseniz, bize haksızlık etmiş olursunuz" dedi.

Bakan Şahin, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaretinde, Anayasa değişikliğiyle ilgili taslağa, rektörler ve yargı çevrelerinin ardından iş adamlarından da eleştiri geldiği yönünde gazetecilerin sorusu üzerine, bazı kişi ve kurumların bir bardak suda fırtına koparmayı alışkanlık haline getirdiğini söyledi. Şahin, şöyle konuştu:

"Bundan kimseye fayda gelmez. Ne bunu yapanların, ne de ülkemizin bundan bir fayda sağlaması mümkün değil. Bu kişiler, teklifi kamuoyuna açtığımızda düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak bize bildirirlerse seviniriz. YÖK ve Rektörler Birliği, (benim de düşüncem var) derse bundan çok memnun oluruz. Eğitim ve öğrenim özgürlüğünün Türkiye'de sorunsuz yaşanmasıyla ilgili biz bir öneri getirebiliriz. Bir başkası der ki (bu yanlıştır). Böyle olsa daha iyi olur derse bunları değerlendirmeye açığız."

Çalışmalarıyla ilgili hiçbir zaman peşin hükümlü olmadıklarını, Anayasa değişikliği teklifinin Türkiye'de demokrasiyi daha da güçlendirecek bir Anayasa olacağını vurgulayan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyetimizin temel niteliklerini daha da güçlendirecek bir Anayasa olacaktır. Ne demokrasiden, ne laiklikten, ne de sosyal hukuk devletinden vazgeçebiliriz, ne Cumhuriyetimizin kazanımlarından ne de Atatürk ilke ve inkılaplarından vazgeçebiliriz. Yapılan bir takım konuşma ve spekülasyonların erken açıklamalar olduğunu düşünüyorum."

"islam Devleti olmaz"

Kamuoyu ile paylaşacakları teklifin, AK Parti'nin Anayasa teklifi değişikliği olacağını hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Ama bizim partimizden, (Bizim teklifimiz şudur?) diye bir açıklama yapılmadı. (AK Parti islam Devletini gerçekleştirmek için Anayasa değişikliği yapıyor) derseniz bize haksızlık etmiş olursunuz. Bir defa islam devleti diye bir tabir, islam'ın kendisinde yok. Çünkü islam'ın muhatabı bireydir, devlet değil. islam devleti olmaz. islam insanı olur. O nedenle aslında literatürümüzde dahi olmayan bir şeyi bize atfederseniz, haksızlık etmiş olursunuz. Türkiye Cumhuriyeti herhangi bir dinin kuramlarına göre yönetilmez. Herhangi bir dinin kuralları, devlet kuralı haline getirilmez. insanlar, din ve vicdan özgürlüğü bağlamında dinin gereklerini yerine getirirler. Türkiye'de yasalar, akıl ve bilim yoluyla TBMM tarafından yapılır. Geçmişte böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır. Bu tartışmalar yapılırken birbirimizi haksız yere itham etmemeliyiz. Tüm kişi ve kurumları bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyorum. Kimse, affedersiniz, sözüm meclisten dışarı, (Öküzün altında buzağı aramasın.)