dünya güneşe bir metre daha yakın olsa olacaklar

insanoğlunun iflah olmaz bir hastalığı abartmak. örneğin kanuni saltanatının 10 yılını seferlerde geçirmiştir; ki bu başlı başına bir rekordur, tutarlar bunu 30 yıl 40 yıl diye abartırlar. türkler, dünya siyaset tarihinin en aktif milletidir; tutarlar sümerler de türk, romalılar da türk, hititliler, truvalılar, kızılderililer alayı türk... kendi inancını, fikrini kendi sabote etmesine neden olan bi aşağılık psikolojisi mevcut insanımızda.

peki bu abartılar, savunulan argümanı tamamen çürütmek için kullanılabilir mi? kullanılırsa işin yavşaklığına kaçılmış olmaz mı?

über zeki ateist yazar kardeşlerimize bahsetmek gereksiz elbette ama astronomik ölçüt denen bi olgu vardır. koca andromeda galaksisi samanyoluna kamikaze yapar da sadece 100 yıldız-gezegen birbiri ile çarpışır öyle bir yerdir uzay...

dünyanın konumunun mükemmelliği göz önüne alınırken metre-santim hesabı değil astronomik ölçütler dikkate alınmalıdır. dünya güneşe göre kendisinden hemen önce gelen venüsün ya da hemen sonra gelen mars'ın yörüngesinde konumlansa halen yaşam için uygun şartlara sahip olur muydu? soru bu olmalı. bu sefer mars ta ya da venüs te hayat olurdu demeyin hemen! yaşamın oluşması için gezegenin kütlesi, atmosferik şartları, çekirdeğinin durumuna kadar pek çok değişkenin aynı anda uygun olması şarttır. öyle her gittiğin gezegende solunabilir atmosfer olması anca bilim kurgu filmlerinde olur.