bugün

metalmilitan

nick altıma güzel bir şeyler karalamış yazardır, allah razı olsundur.

kendisinin dinî meseleleri yorumlayışına da baktım. ehli sünnet akidelerine ters durmuş bazıları. hz. isa'nın dünyaya geleceği, mehdi kavramının gerçek olduğu, hz. adem'in cennette yaratıldığı gibi meselelerde reformist görüşler benimsemiş kendisi.

ben, ''reformist islam''ın iyi niyetli bir sistem içerdiğine kefilim. ben de geçtim o yollardan. islam dininin bir martin luther'e ihtiyacı olduğunu söyler dururdum eskiden. lakin kazın ayağının öyle olmadığını sonradan gördüm, allah'a şükür, ehli sünnet bir müslüman oldum.

ben de kendisinin bu reformistliğinin, ileride ehli sünnet bir müslüman olmasına vesile olacağını düşünüyorum. aynı benim gibi... çünkü reformist islam, bir savunma refleksinden doğuyor. islam'ın yozlaştığı bir gerçek. ama islam mı yozlaşıyor, yoksa hacı-hoca takımı mı yozlaşıyor; bunun ayırdına iyi varmak gerekiyor. reformistler de islam'ın senelerce yanlış anlaşıldığı; recm, mürted katli, cariyelik gibi meselelerin aslında hiç olmadığına dair bir savunma refleksi geliştirerek, inançsızların islam'a saldırmasının önüne geçmeye çalışıyorlar. tabii kendisi belki de tüm bu görüşlere katılıyor ya da katılmıyor değildir, bilemiyorum.

şunu iyi kavramak gerek:

''islam yenilenmez! islam'a olan bakış, yani din anlayışı yenilenir''

bir görüntünün aynadaki aksı yenilenebilir ancak, görüntünün kendisi değil...

bu reformist islam konusunda tartıştığım ateistler de benimle hemfikir. tabii, onların derdi islam'a saldırmak olduğundan böyle bu. onlar, ben ehli sünnet bir müslümanken ve islam'ı savunurken, bana ''dinde reform başlatın, biz de islam'a karşı olmayalım'' demişlerdi.

reformistlere de ''siz islam'ı mı değiştiriyorsunuz? sizin dinden haberiniz yok!'' diyorlar.

dertleri islam'ın yenilenmesi veya islam'ın uygulanması değil; dertleri, din olgusunu bitirmek...

son nefesimize kadar; reformistinden ehli sünnetine, mutezilesinden zahirisine kadar fert fert, islam'ın neferiyiz...

bu da böyle biline.
güncel Önemli Başlıklar