bugün

koç ailesi

koç ailesini devlet kendi elleriyle sıfırdan yaratmıştır. bugün koç, devletin ona sağladığı kimi kapitülasyonlar ile koç olmuştur, serbest piyasa koşullarında, serbest rekabet ortamında doğal bir şekilde oluşmamıştır. burada devlet derken, kuruluş zamanındaki devleti anlamak lazım, şimdiki hükümeti değil.

daha ziyade ithal ikamesi, üretim dedikleri de montaj ağırlıklıdır. binlerce kişiye istihdam sağlarlar, evet ama değer yaratan iş ve marka olarak bakıldığında, bunu yapan ailelerin şirketleri arasında göremeyiz. yerli otomobilin "feasible" olduğu seksenlerin başında bile bu işe yanaşmaktansa gidip çerçöp arabaları Türk milletine satarak ceplerini doldurmayı tercih ettiler.

darbe zamanlarında da, kendilerini var edenlere karşı da yapmaları gerekenleri itinayla yapmışlardır, gerek ilgili şirketleri, gerek de medya unsurları aracılığı ile (şimdi kimse kalkıp da "koç tv yok ya la" falan demesin).

şimdi de yine yapması gerektiği gibi yapıyor, onu var eden güçlere hizmetine devam ediyor ama devlet eski devlet değil işte sorun orada. devletle atar-gider yaparsa işler eskisi gibi olması biraz zor olacaktır...