bugün

tito

1892 tarihinde hırvatistan'da doğan 1980 mayıs'ında ljubljana'da ölen yugoslav siyaset adamı. hırvat bir baba ve sloven bir anneden dünyaya gelmiştir.

siyaset öncesi yaşamına bakıldığı zaman onüç yaşında bir anahtarcıda çırak olarak ekmek parasının peşine düşmüş, gençlik yıllarında ise metal işçiliği yapmıştır. çalıştığı yerlerin tümünde sendika faaliyetlerine girişmiş. siyasetle ise hırvatistan sosyal demokrat partisi'ne adım attığı günlerde tanışmıştır. askerliğini yaptığı zamanlarda patlak veren birinci dünya savaşı'nda bağlı olduğu birlikle sırbistan'a gönderilmiş ancak, savaşa karşı olan yapısıyla bir askerin yapmayacağı şekilde, savaş karşıtı propaganda yapmıştır. propaganda faaliyetlerinden ötürü suçlu görülen tito, işbu sebepten dolayı kodese tıkılmıştır.

rus ordusu'na esir düşen tito, bir süre sonra bolşevik ihtilali'nde aktif rol oynayarak 1920 senesinde yugoslavya'ya geri dönmüştür. rusya'da kaldığı dönemlerde komünizmi benimseyen yugoslava diktatör, yürüttüğü komünist faaliyetler neticesinde bir çok kez hapse mahkum olurken, son girişinde 6 yıllık cezaya çarptırıldı ve 1934 senesinde hürriyetine kavuştu.

ikinci dünya savaşı sırasında halkı örgütleyerek düşmanlarıyla gerilla mücadelesine girişen josip broz, churcill'in desteği ile ezeli rakibi mihailovic'i devre dışı bıraktı ve partizanlardan oluşan bir ordu ile devrim hükümetinin başındaki isim oldu.

nazi birliklerinin yugoslavya'yı işgali ile birlikte 1941 senesinde yugoslavya'nın parçalanmasını bir süre izlemekle yetindi. daha sonra halkı örgütleyerek almanlara karşı ayaklanan tito lakapl josip broz, nazileri ülkesinden dışlayarak ülkenin büyük bir kısmının bağımsızlık kazanmasında büyük bir rol oynadı. yugoslavya'nın kuruluşunda büyük rol oynayan tito'ya 1943'te yugoslavya mareşalliği, daha sonra hükumet başkanlığı ve başkomutanlığı da verildi.
güncel Önemli Başlıklar