bugün

adana turuncudur

Büyük yazar Yaşar Kemal’in başyapıtlarından biri olan ince Memed’de Memed, köylüye zulmeden Abdi Ağa’yı vurur. Üç kurşun sıkar. Kurşunların rüzgârından odadaki lamba söner. Ve ince Memed dağlara çekilir. Roman boyunca hep şu çelişkiyi yaşar ince Memed; “Abdi gitti, öteki geldi; Ali Safa gitti başkası gelecek…”
Yani biliyordu bu zalimlerin “öldürmekle” bitmeyeceğini. Bir başkası, gidenin yerine daha zalimce geliyordu.
Ama şunu da biliyordu ince Memed; bir Memed gidecek, binlerce Memed gelecek. Çünkü ağalar azdır, zulüm görenler çoktur. Sen, Memedliğini kaybetme yeter…
Ve bir ikilem yaşasa da mücadelesinden vazgeçmez ince Memed, mücadele etmezse yalnızca kendinin değil, bir büyük hayalin de yok olup gideceğini; Çukurova’nın; ikiyüzlü, hilekâr, eyyamcı bir grup eşrafın zulmüne kalacağını çok iyi bilir.
Evet, bir Çukurova destanıdır ince Memed ve müthiş bir Çukurova fotoğrafı verir. Derin tahliller içerir. Duyguludur. Eşsiz bir eserdir. Dirençle, emekle, bir savaşla kurulmuştur.

• Bir tür ince Memed halidir Adanasporluluk.
• Hep savaşmak zorunda kalmıştır o da.
• Bazen kendiyle savaşmak; kendi içindeki korkuları, zayıflıkları yenmek zorunda kalmıştır.
• Adana’da bir ince Memed halidir Adanasporluluk.
• Düzde kuşatılmaz, darda sıkıştırılmaz. Öldü zannedilen ince Memed: bir koyaktan, bir vadiden, karlı dağ başlarından yarpuz kokularıyla gelir.
• Onda binlerce köylünün, zulüm gören insanların umudu ve gücü vardır.
• Sadece bir Çukurova değil, bir dünya hayali, idealidir ince Memed. Sadece bir 1. lig, kuru bir futbol hayali, ideali değildir bu anlamda Adanaspor; bir “tarz” meselesidir.
• Arada ihanetlere de uğrayan ince Memed daha çok savaşarak devam eder yoluna; ihanet edenin halini anlamaya çalışarak, aslında onun bir kurban olduğunu bilerek, hedefi şaşırmadan, küsmeden, gücenmeden, her kavgadan güçlenerek, kendi içinde çatışarak ama yıkılmayarak bir büyük hayali hakikat etmeye çalışarak.
• Adana’da, Çukurova’da bir ince Memed halidir Adanaspor, Adanasporluluk. Hep direnir. Öldü zannedilir, ölmez. işte şimdi devirdik onu, derler; deviremezler. Düzde kuşatılamaz, darda sıkıştırılamaz.
• Her bir unsuruyla; hakikatli bir tek taraftarından başkanına kadar, Adana’da, Torosların var ettiği şu Çukurova’da hep mücadele edecek olan bir ince Memed halidir Adanasporluluk. Zordur. Zorludur.

O vahşi atla biner Memed. Varır gelir zulmün kapısına. Üç el ateş eder. Kurşunların rüzgârıyla odadaki (gazlı) lamba söner. Döner, Ova’yı geceyle geçer.
Dağların tepesinde turuncu bir ışık hep olur. Çakırdikenliğini yakar ahali, turuncuya keser Ova, şenlik olur. Hakikatte bir isyan halidir ince Memed. Sonsuz bir umut olur. Pir Sultan, Köroğlu, Dadaloğlu’dur o, ölmez, ölemez; hep olur, hep var olur ince Memed…

adanaspor memleket gibidir, adana bu yüzden turuncudur.