bugün

adanalı

yurdum insanı her işi, işin erbabından iyi yaptığını düşünür. adanalılar da böyledir.
tavla söz konusu oldu mu iyice abatırlar. ben de öyleyimdir. keyfim yerindeyse tavlada kimsenin beni yenemeyeceğini düşünürüm. ara ara boyumun ölçüsünü alsam da tavla oyunculuğum ile ilgili abartılı düşüncelerim değişmez.

tavla konusu her açıldığında adanalılarla ilgili uydurma bir hikaye gelir aklıma onu paylaşayım. (hikayede amaç kimseye hakaret değildir. beni tanıyanlar atatürk'e ve ismet paşa'ya hakaret etmeyeceğimi bilirler zaten. sadece yurdum insanının olayları nasıl birbirine bağladığını, tatlı tatlı uydurduğunu anlatmaktır.)

kurtuluş savaşı sırasında hazırlıkların tamamlanması beklenirken ismet paşa'nın canı sıkılmış. "Var mı aranızda tavla oynamayı bilen" diye askere sormuş. adanalı atlamış hemen. başlamışlar tavla oynamaya. bunlar oyuna dalmışken atatürk görmüş yanlarına gelmiş. ikisine de birer tokat atmış. atatürk'ün meşhur kocatepe pozunun bu olaydan sonra olduğu söylenir. rivayet odur ki atamız "sen de mi ismet?" deyip sigara üstüne sigara yakar boynunu büker yürürmüş yine rivayet odur ki ismet paşa'nın kulağı bu olaydan sonra az duymaya başlamış.

tanım: adana'da doğan/yaşayan ya da kendini adaya ait hisseden insan.