bugün

gruplaşmaların uludağ sözlük e verdiği zararlar

<< uludağ sözlük'teki gruplaşmaların istatistiklere tesiri ve sözlüğe zararları >>

yasal uyarı: bu seferki yazı içeriği kör olmaya sebebiyet vermeyeceği gibi, tam aksine gözleri açıcı bir şifa vazifesi görür. bu amaçla; bundan evvelki yazılarda kör olan arkadaşlar varsa ve yanında eşi dostu akrabası bu yazıyı okuyorsa şayet kolundan tutup ekrana baktırsın, açılıverir gözleri. medipoool sağlıcaklaaa...

***

selam azizler.

uludağ sözlük'te gruplaşmaların oylamalara etkisi ve haksız oy potansiyeli, nick altı şaklabanlıkları, sahte dostluklar arasında büyüyen menfaat ilişkileri ve bu sahtelikten kaynaklı cereyan eden cambazlıkların, uludağ sözlük'e ne denli zararlar verdiğine daha evvel değinmiştik:

(bkz: sözlükteki nick altı cambazlığı ve oy sahtekarlığı)

değindik elbette ama ne doğru bir bilinç etrafında "özellikle yeni gelen" yazarları aydınlatabildik, ne mevcut yazarları bir doğrultuda ikaz edebildik ne de (en önemlisi) moderasyonun gözünü açabildik. onların gözü açık gerçi ama görmek istemiyorlar bazı şeyleri, işlerine öyle geliyor çünkü. ee tabii bol nick altı demek bol entry demek, bol bol vasıfsız demek sözlükte bol polemik demek, kavga demek, küfür demek, karı-kızlar o ötekine salça olmuş, bu buna laf atmış tabii bunlar hep hoş şeyler aktivite falan... neyse bir şey demiyorum.

şimdi bu ve benzeri mevzularda moderatör arkadaşlar elini taşın altına koyup gerekli radikal uygulamaları yapamadı. ufak tefek kımıldanmalar oldu cezalar hususunda ancak yeterli olmadı. her zaman söylediğimiz gibi; yine koskoca sözlük ve enayi yerine koyulan yazarları, entry sayıları fazla diye birkaç yazara peşkeş çekildi. üç yüz-beş yüz entry fazla girilsin diye, üçün beşin hesabını yapıp, verilen emekleri kucakta hoplattılar...

***

gelelim başlığımızın açılış amacına...

evet sevgili arkadaşlar,

yukarıda bahsettiğimiz üzere; daha evvelden açmış olduğumuz başlıktaki delilleri görmezden gelenlere, görüp de değerlendirmekten uzak kalanlara, değerlendirip de elini kolunu kıpırdatmayanlara, kıpırdatmak isteyip de cesareti noksan kalıp elini indirenlere bir kez daha bazı şeyleri göstermek amacıyla bu başlığı açmayı uygun gördük.

istedik ki belki bir şeyler daha iyi aydınlanır, daha net ortaya çıkar ve "bazı" yazarların bu sözlükteki misyonları, haddinden fazla kıymete binen vasıfsızlıkları herkes tarafından görülür ve bilinir...

***

<< gruplaşmaların istatistiklere tesiri >>

tarih 22 şubat 2013 cuma saat 15:28, yani bugün... sigaramolasi nickli bir yazar kardeşimiz; (bkz: hortumu kendinize tutun rahatlayın) başlığını açıyor ve seda sayan'ın, zannediyorum ki programında vuku bulan bir hadiseyi anlatıyor...

aldığı oy yalnızca "1"

görsel

-------

yine aynı tarih ve saatten yalnızca "31" dakika sonra nick the chopper nickli yazar kardeşimiz; (bkz: komşunuzu hayal edip eşinizle sevişin) şeklinde "aynı" içerikli entry'nin yalnızca başlığını değiştirerek sözlüğe sunuyor ve sonuç ortada;

aldığı oy "şimdilik" 13 artı 2 eksi oy

görsel

tabii bu sadece şimdilik 13 artı 2 eksi oy. herhalde yarın "dünün en beğenilen entry'lerinde" ilk 5'e girer bu entry.

eee boru değil arkadaşlar. şimdi ilk entry ile bu arkadaşın açtığı entry'ye bakacak olursanız orada çok ince seçilmiş esprilerden oluşan bkz'ler mevcut. mesela orada (bkz: anam coştu lan bunlar) şeklinde bir bkz var işte fark orada zaten anlatabildim mi?

tabii o bkz'leri yazabilmek ayrı bir meziyet gerektirir; baklava hamuru inceliğinde bir zeka sahibi olan insanlar ancak böyle bkz'ler verebilir, bkz candır, bkz baldır çiçektir.

mesela bir arkadaşımızın geçtiğimiz günlerde yaptığı yorum manidardır;

görsel

çok ince bir zekaya ve adeta baklava hamuru inceliğinde bir espri anlayışına sahip insanlara her zaman sahip çıkılmalı, onları bu sözlükte her daim bağrımıza basmalıyız. her gün onlarca nick altı girip ve muhtelif zamanlarda ama "sık sık" olmak kaydıyla bol bol doğum günlerini kutlamalıyız. zira böyle cevherlerin her gün doğum günüdür, çünkü onlar her gün yeniden doğarlar...

-------

evet sevgili arkadaşlar... zannediyorum gruplaşmaların istatistiklere tesiri, oylama hususunda "bazı" yazarlarımıza, tüm sözlük yazarlarına oranla daha çok özel ihtimam gösterildiği, aynı içerikte bir başlığın, entry'nin sağ alt köşesinde "yalnızca" nick değişikliği olunca nasıl istatistiklere uzanabilecek bir oy potansiyeline sahip olduğu konusundaki bu örneğimizi dikkate alır ve sözlüğü daha bilinçli kullanırsınız. hakkınızı kimseye iğfal ettirmez ve aynı iki entry kenarda dururken, birinin istatistiğe girebilecek kadar oy toplayıp, diğer gariban arkadaşımızın nasıl "bir tek" oy ile yedek kulübesinde beklediğine şahitlik ediyorsunuzdur umarım.

***

<< uludağ sözlük'teki gruplaşmaların yazarlar üzerindeki tahribatı >>

tarih 24 ocak 2013, günlerden perşembe. ee tabii mübarek bir gün olması münasebetiyle sözlükte başı tacı konumunda bulunan ve herkesin abisi olarak addedilen bir kardeşimizin nick altı yine coşum coşum coşuyor.

abiler kurabiye: görsel

yani aslında o kadar da coşamıyor çünkü; kalabalık bir kitle daha fazla kusmadan evvel cifte kavrulmus zenci adında, ilk yardım uzmanı bir duyarlı kardeşimiz hemen kalabalığın arasına atlayıp, bu yazarları vıcığımsı sularda boğulmaktan kurtarıp, mevzuyu çifte kavuruyor:

görsel

peki ya sonra?

bu tarihten kısa bir süre sonra doğal olarak bu kardeşimizin entry'si "eksi oy" manyağı yapılıp anlaşılmamış entry'lerinden biri oluveriyor:

görsel

aa peki daha daha sonra?

daha sonrası ise malum... nick altındaki vıcıklaşmalar ani bir hamleyle kesilen user kişisi; cifte kavrulmus zenci'nin girdiği entry'den yaklaşık 10 gün sonra, arkadaşımızın nick altına şöyle bir entry giriyor:

görsel

yani demek istiyor ki;

- bana böyle entry'ler giremezsin adamı eksi manyağı yaparlar,
- bana böyle laflar söyleyemezsin adamı yıpratırlar,
- bana böyle dil uzatamazsın bi ıslık çalarım üzerine çullanırlar,
- bana böyle hareketler yapamazsın benim eşim dostum çoktur adamı mahvederler,
- bana böyle öyle şöyle...

anladınız mı lan? yine mi bir halt anlamadınız? o zaman az daha açayım; yani bu arkadaşımız diyor ki bana bir bok olmaz burada, işte böyle bana nick altımdan dil uzatan kişiyi etrafımdakileri tu kıs kıs kıs yapıp saldırtırım.

işte bu sebeple; bu tarz yazarlarımızın nick altına olumsuz bir şey yazmayınız, yoksa mazallah adamın karmasını 500'den -500'e indirirler vallahi sabah kalkıp sözlüğe bir de bakarsınız ki karmanız kendini asmış. tak etmiş canına...

***

(bkz: uludağ sözlük teki zararlı gruplaşmalar)
(bkz: sözlükte grup çeviren çeteci yazarlar)
(bkz: uludağ sözlük ün çeteci yazarları)
(bkz: uludağ sözlük teki çıban başı yazarlar)
(bkz: sözlük yazarlarının haklarına grup yapan çeteciler)

bu sözlükte elbette ki herkesin arkadaşı var, "dostu" var, "kardeşi" var, abisi var ablası var ama kimse bokunu çıkarmıyor bu işlerin. bilmem anlatabildim mi? yani kimse kimsenin hakkını kucağa alıp my sister'S hot friend yapmıyor.

ve sizler! ey uludağ sözlük'ün enayi yerine koyulan yazarları... şimdi gördünüz mü gruplaşmanın sözlüğe ne kadar zarar verdiğini? yazarları nasıl yıprattığını? siz sözlükleri, demokrasinin neferleri mi sanıyorsunuz? sanıyorsanız yanılıyorsunuz ve hatta yamuluyorsunuz çünkü burada demokrasi falan yoktur. özgür düşüncenin ta amına koyayım ben şehir efsanesi onlar.

siz, silinen bir entry'nizin "ulan niye sildiler bunu acaba" diye peşinde koşarken, "bazı" yazarlar gak dese istatistiğe girerler. ve ayrıca bu tip "bazı" yazarların başlıklarına, nick altlarına yahut bilumum kendilerine dokunan bir metine olumsuz eleştiri ya da imada bulunursanız, tu kıs kıs kıs seslerini duymaya başlayabilirsiniz...

ama bundan sonra siz de yapın anasını satayım. kaç tane arkadaşınız varsa sözlükte artık gruplaşın birbirinizin nick altlarına ve başlıklarına yarım elma pozisyonunda entry'ler girin. grubun hakkını verin beyler bayanlar.

***

<< gruplaşarak istatistiklere entry sokan ve hak yiyen yazarlar >>

uu bak burası ağır olacak.

şimdi ey hakkı yenen uludağ sözlük yazarları; siz güzel yazı yazdım deyip "lan ben yazıyorum niye okunmuyorum hiç" diyorsunuz ya hani bazen... işte yanaşın yanıma bak neden okunmuyor, neden istatistiğe giremiyor ve dahi neden "sebepsiz yere" eksi oy alıyor iyi kavrayın.

bildiğiniz üzere çok da fazla olmadı; burada neşeli yazarlarımızdan birkaçı aralarında alternatif bir sözlük açtılar.

ilk başlarda elbette ki bu gayet hoştu, güzeldi; burada serbest muhabbetin tadına varamayan yazarlarımız orada formatsız muhabbet ediyor ve vakit öldürüyordu, eyvallah...

ama sonra yine her zamanki gibi amaçlarını ve yollarını şaşırmış yazarlar, bu sözlüğü kendi menfaatlerine alet ederek; gruplaşmaları dahilinde istatistiklere entry sokmaya ve karma yükseltmeye başladı.

nasıl mı? düz mantık; burada bir entry açıyorsunuz, hoop linki kopyala yapıştır "beyler başlık açtım oylarınızı bekliyorum" ve ertesi gün gelsin oylar, gelsin istatistikler ov yes kamon beybi uludağ sözlük'ün en kral yazarı tezahüratları...

oğlum, kızım, ılığım siz manyak mısınız lan? ne hakkınız var buradaki yazarların hakkını yemeye? ne hakkınız var grubunuzu istatistiklere alet edip, sözlükte grup şekş yapmaya?

burada benim gariban yazarım yardıracak, edebiyatın amına koyup sayfa sayfa güzel yazı döktürecek, ee ama siz öte yanda af buyurun ama doğruya doğru; salak salak entry'leri istatistiğe sokup, oy dilenciliği yapıp karma kasacaksınız.

***

gelelim son perdeye...

ey sevgili ve benim gariban sözlük yazarı dostlarım. bundan kelli siz de entry'lerinizin linkini sağa sola koyun. madem ki bunlar bu kadar rahat, bir ıslıkla kendilerine oy verdirtiyorlar; ee o halde siz de çalın darbukayı, bırakın oynasınlar/oylasınlar...

evet,

yukarıda bahsetmiş olduğum sözlük ortamında (tarihciprotest sözlük) orta-kafa-golcülük oynanmasına ilişkin bir-iki minik detay:

<< nickleri sansürledim ona göre zırlamayın sonra >>

karmam düştü abiler oylayın accuk:

görsel

beyler entry girdim takipte kalın oy moy hadi görem sizi:

görsel

yeter mi şimdilik?

***

şimdi burada iki çift laf da tarihci76protest sözlüğü açan yazar dostlara edeyim;

bakın hocam, orayı ne bileyim yani dikkatli kullandırın. art niyetli değilsiniz eyvallah biliyorum ama yani, olmuyor be... olmuyor işte görüyorsunuz. böyle entry paylaşan/paslaşan yahut istatistiğe dair üzeri kapalı "çağrıda" bulunan yazarları bertaraf etmesini bilin. bak kapayın orayı demiyorum; elbette ki alternatif yerler herkese iyi gelir, formatsız muhabbet iyidir hoştur ancak amacı şaşarsa ve aşarsa iş yaş... yapmayın etmeyin. kısacası; dikkatli olalım arkadaşlar. hak yemeyelim, hakkımızı da yedirtmeyelim. yazıktır.

***

önemli not: bu yazıda değindiğimiz "haksızlık", cifte kavrulmus zenci'ye yapıldı diye "haksızlık" olmadı; özellikle bu işleri çeviren şahıslar yaptı diye de bu haksızlıklar "meşrulaştırılamaz". yani demek istediğim olay; cifte kavrulmus zenci'yi savunduğum ya da hakkını aradığım falan yok. burada tamamıyla her an, tüm uludağ sözlük yazarlarının başına gelebilecek bir haksızlığı gün yüzüne çıkarmak ve önceden tedbir alma amaçlı bir teşebbüs içerisine girdik. teşebbüsü biraz olgunlaştırıp, naçizane analiz durumuna getirdik.

özellikle bu arkadaşımızın başına geldi diye değil, kim olursa olsun bu tarz adaletsizlikler dillendirilmelidir. yazarları etrafında kutu kutu pense oynatıp, en ufak olumsuzlukta; eleştiriyi yönelten kişiye ya da kişilere "saldırtan" zihniyetler bu ortamdan derhallll uzaklaştırılmalıdır. uzaklaştırılmadığı ölçülerde, sözlükçe ne hallere geldiğimiz ortada. sonra kimse "eneee burası inci olmuş ya la" diye şikayet etmesin.

demem o ki sevgili yazarlar; haksızlıkları ve adaletsizlikleri kimseye meşrulaştırmayın, özellikle moderasyona. akıllı olun ki; sizin emek verip kaleminize itibar edilmeyen yerde, başkaları malı götürmesin.

her daim hakkınızı aramanız dileğiyle...

haydi bakalım.