bugün

midnight express

Yıllar boyu "Midnight Express" filmi ile Türkiye'yi karalayan italyan basınında dün ilk kez farklı bir haber çıktı. Corriere della Sera gazetesi dünya sayfasına "olay palavraymış" diye manşet attı.

Özellikle turizm alanında Türkiye'yi rakip olarak gören italyan turizmcilerin elinde koz olarak bulundurulan ve sürekli kullanılan, Alan Parker'in 1978 yapımı filmindeki kahraman Billy Hayes'in yeni açıklamaları Corriere della Sera gazetesine şöyle yansıdı:

"Cezaevinde ne işkence, ne tecavüz olmuş. Midnight Express'te hepsi düzmeceymiş. Türkleri kötüleyen filmin senaristi yönetmen Oliver Stone'a Oscar'ı kazandıran ve Türkiye'nin imajına pahalıya mal olan yapıt sadece bir blöfmüş." Haberde, Billy Hayes'in vicdan azabı çektiği, Türkiye'ye giderek Türklerden özür dilediği ve bunu tamir etmek için de yeni bir senaryo ile yine Türklerin iyi taraflarını anlatacağını söylediğine yer verildi. Yazdığı kitabın onursuz olduğunu kabul eden Bill Hayes'e gönülleri yaralı Türklerin olgunlukla konuşma hakkı verdiklerini yazan italyan gazetesi "Sonunda Türkler haklı çıktı. Tam 30 yıl boyunca bu damgayı üzerlerinden atamazken hep doğru olmadığını kanıtlamaya çalıştılar ve sonunda adalet yerini buldu" yorumunu yaptı.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/6749552.asp?gid=180