bugün

pandoranın kutusu

yunan mitolojisine göre, hephaestus bir gün prometheus un yarattığı tüm fanilerin tek bir cinsiyeti olmasına, yani hepsinin erkek olmasına kızar ve ilk kadını yani pandora yı yaratır.

-bir diğer rivayete göre de zeus, insanoğlunu cezalandırmak için diğer tanrılara pandora yı zehirli bir hediyeye dönüştürmesini emreder.-

hephaestus pandora yı balçıktan yaratır, afrodit güzelliğini verir, apollo müzik yeteneğini verir, poseidon inci bir gerdanlık ve asla batmama becerisini verir, hera merak aşılar, ve son olarak da bu meşhur kutu görünümlü nesne pandora ya verilir ve bunu da zeus un verdiği söylenir.

epimetheus pandora ya bu kutuyu hiç açmamasını söyler fakat pandora birgün merakına yenik düşer ve bu doğaüstü güçleri barındıran kutuyu açarak dünyadaki tüm kötülüklerin açığa çıkmasına neden olur.

hem tanrıların erkeğe verdiği hediyenin olumsuz getirisinin simgesi, hem de bugün dünyadaki kötülüklerin nedeni olarak bilinir.

hee bir de "sen pandora nın kutusu nu hiç açmamalıydın dostum!" şeklinde savrulan bir tehdit cümlesinde geçen, bir amerikan filmi klişesine ait sözcüktür bu aynı zamanda.