bugün

evrime inanmamak

evrim eğitimi aldığını iddia edenlerin evrim teorisi'ni vicdani bir mesele haline getirmeye çalışma çabalarına yeni örnektir efendim.

evrim bir inanç meselesi değil, bilimsel bir konudur.

evrim eğitimi diye bir eğitimin olmadığını da belirtelim.

biyomühendislik doktorasına sahip bir kişi olarak, bu konunun teokrasi ile yönetilen ülkeler dışında, bilimsel lider konumdaki batılı ülkeler ile rusya, çin, hindistan, japonya gibi uzak doğudaki gelişmiş ülkelerde tartışmasının sadece yanlışlanabilirlik üzerinden yapıldığını rahatlıkla söyleyebilirim.

yanlışlanabilirlik sizi yanıltmasın; yukarıda yanlışlamacılık olarak yazılan bilimsellik ilkesidir-ancak yanlışlanabilirlik ilkesi daha geniş ve doğru kullanılan şeklidir-evrim eğitimi alan arkadaş kavrama internetten bakmış anlaşılan.

evrim teorisinin yanlışlanabilirlik ilkesini karşılayamamasına neden olarak, gerekli zaman sürecinin gözlemlenememesi gösterilmektedir ki, aynı durum büyük patlama (big bang) teorisi için de geçerlidir. ancak bu durum, yine de uygun zaman aralığını gözlemleyebilecek düzenek oluşturulabildiğinde karşılanabilen bir ilkedir.

yanlışlanabilirleye uymayan kavramlar, mitler, efsaneler, dini olgulardır. örneğin tanrı, bir vicdani meseledir; bilimsel bir mesele değildir.

evrim teorisi'ni din dışı görmek ve vicdani bir mesele haline getirmek, katolik düşüncenin yansımasıdır. islam'da son 20-30 yıldır bu teorinin tersliğine yönelik kıpırdanmalar, katolik geleneğin ta engizisyon'a kadar giden anlayışının uzantısının, islam dinine politik amaçlarla yöneltilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. temel anlamda islam, evrimle ters düşmez, ancak amerikan güdümlü politik islamcılar bunu kabul etmek istemezler.

evrim teorisi, ilk etapta darwin'in yönelttiği şekil üzerinden değişime uğrayarak bugünkü konumuna gelmiştir. biyokimya ve genetik bilimlerinin gelişmesi ile ilk şekline göre oldukça değişmiş ve gelişmiş bir teori olarak varlığını korumaktadır; ayrıca son dönemdeki kuş gribi, sars, ebola, domuz gribi, vb. büyük salgınların mekanizmalarının açıklanmasında bile bu teorinin temellerinden yararlanılmaktadır.

ortaçağ engizisyon'u bugün tarihin karanlık sayfalarına gömülmüş, yerine aklı ve bilimi temel alan anlayış avrupa'ya yerleşmiştir. muhtemelen birkaç yüzyıl içinde, iletişim araçlarının daha da ucuzlaması ve yaygınlaşması ile evrim konusundaki çarpık düşünceler de tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır.