bugün

canan arıtman

19 mart 2007 tarihinde aşağıdaki soruları sayın başbakanımıza arz etmiş insan.

1. 4,5 yıl önce, seçmenin sadece %25'inin oylarıyla elde edilmiş bir Meclis çoğunluğuna dayanarak ve yalnızca kendi partinizin oylarıyla bir Cumhurbaşkanı seçmeyi demokratik buluyor musunuz?

2. Demokrasi sizin için "olmazsa olmaz" mıdır, yoksa "amaç değil araç" mıdır?

3. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sizin açınızdan Anayasaya uygunluğu yeterli midir yoksa demokratik bir seçimle toplumsal kabulü sağlaması mı daha önemlidir?

4. 4,5 yıl önceki oy oranlarınızla seçmenin %75'inin oy vermediği, güven göstermediği bir parti olarak sadece kendi oylarınızla Cumhurbaşkanı seçmenizi "azınlığın çoğunluğa dayatması" şeklinde değerlendirir misiniz?

5. Hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle fezlekeleri olan birinin yargılanıp aklanmadan Cumhurbaşkanı olmasını ahlaki buluyor musunuz? Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan rejimimizde bunun bir örneği daha var mıdır?

6. Cumhurbaşkanlığı görevini Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin tavizsiz savunuculuğunu yapmak, devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla uzlaşı sağlamak, laik devlet, ulus devlet, üniter devletten yana taraf olmak olarak görüyor musunuz?

7. Birleşmiş Milletlerin terör listesinde yer alan El Kadı'ya kefil olan, Hikmetyar'ın önünde diz çöken birinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmasını doğru bulur musunuz?

8. Cumhurbaşkanlığı için Anayasamızda yazılanların ötesinde yazılı olmayan ama devlet geleneğimizde olan tüm özelliklere eksiksiz olarak sahip olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

9. Ülkemizin ve milletimizin huzurunu, ekonomik ve siyasi istikrarını her şeyden önemli görerek Cumhurbaşkanlığı adaylığı için toplumsal bir uzlaşı arayacak mısınız?

10. Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?