bugün

banner

internetin başlangıcından itibaren ortaya çıkan ilk reklam türü olması açısından banner reklamlar web reklamcılığında çok önemli bir yere sahipler. Bu gün bile internet'te ilk defa reklam veren şirketlerin çoğu, alternatif reklam arayışına girmeden banner reklamı tercih etmekteler.

internet Reklam Bürosunun yaptırdığı bir araştırmaya göre, internette kullanılan en yaygın reklam türü bannerlar, ikinci en yaygın tür ise site sponsorluklarıdır. Ancak çoğunlukla ölçümlenmesinin kolay olması ve kısa sürede satış arttırmak amacı gütmesi açısından bannerlar daha çok tercih edilmektedirler.

Günümüzün gelişmiş pazarlarında, özellikle kesin tanımlanmış hedef kitlelere yönelik reklam çalışmalarına ayrılan bütçelerin ortalama yüzde 50'lik kısmının, online banner oluşturmaya kanalize edildiği gözlenmektedir. Buradaki en önemli tercih unsuru, banner kampanyaları üzerinde sahip olunan kontrol ve yönlendirme imkanlarıdır.

Ancak bannerların küçük olmalarından kaynaklanan yeterince 'müdahale edici' bir yapıya sahip olmamaları bu tercihi ileride etkileyebilir. Örneğin bir televizyon reklamı, izlediğimiz bir program arasında yayını keserek devreye girebiliyor ve belli bir ölçüye kadar dikkatimizi çekebilecek, reklamı izlettirebilecek zamanı yaratabiliyor (program akışına ve izleme olayına müdahale edilebiliyor).

Ancak bannerlar için aynı şeyi söylememiz pek mümkün değil. Banner reklamlar, internetin bütünselliği içinde karşımıza çıktıkları için dikkat çekmeleri daha zordur. internet kullanıcıların çoğunun da bir amaç doğrultusunda sörf yaptıkları düşünecek olursak sadece çok dikkat ya da ilgi çeken bannerların görüleceği, yahut aranılan şeyle ilgili bir banner ile karşılaşma durumunda bannerların tıklanacağını söylemek yanlış olmaz. Zaten hedef kitlenin belirlenmesinden sonra bannerların mutlaka ilgili ve bağlantılı sitelere yerleştirilmeleri gerekmektedir.

ancak internet kullanıcıları diğer kitle iletişim araçları tarafından yaratılan 'reklam fobisi' sebebiyle internet üzerinde ki reklamlardan kaçmaktadır.