tevrat

tahrif edilmiştir.

bugün ürdün'deki gerizm dağı çevresinde, az miktarda mensubu bulunan şomronimin ( bir yahudilik mezhebi olmaktan, mâbedlerini de değiştirmek suretiyle bir süre sonra çıkmışlardır) inanç esaslarında tevrat'ın tam ve mükemmel olduğu; ekleme, değiştirme yapılmaması gerektiği yer alır ve diğer yahudiler ile aralarındaki ilk ihtilaf buradan doğar.
bu bile tevrat'ın tahrif edildiğine bir delildir.

yahudi mezhepleri bir yana, kur'an'ın şu anki tevrat'ın tasdikleyicisi olduğuna inanmak tevrat'a hiç göz atmamış olmak demektir.

hz. ibrahim'in eşini bir başkasının (firavun) almasına göz yumduğu ve karşılığında maddî çıkar elde ettiği, hz. ismail soyunun eşeğe benzetildiği (araplar olmasın?) hz. yakub'un tanrı ile güreşmesi (israil adı buradan gelir) ve kardeşi esav'a ilk çocukluk hakkını ona devretmesi karşılığında yiyecek vermesi, hz. yusuf'un stokçu olduğu, hz. süleyman'ın inancının çelindiği bir kitaptır tevrat.

islâm inancında ne hz. ismail'in soyu eşektir, ne herhangi bir kimse tanrı ile güreşebilir, ne de bir peygamber stokçuluk yapabilir.
bırakın islâm inancını, inançsız bir kimsenin bile bir dinin peygamberinde görünce şaşıracağı türden davranışlar bunlar ve tevrat'ta yer alırlar.

bunların neticesinde tüm bu davranışlar da yahudi toplumunda "olağan" görünen davranışlar hâline gelirler ki yahudi'nin diğer toplumlara bakışının temelini oluştururlar.

islâm âlimlerinin "meal hükümcülüğü yapmayın" derken neyi anlatmaya çalıştığını her gün daha iyi anlıyor insan.