bugün

dos

bill gates'in yazdığı efsanevi işletim sistemi. Dos'u 3 farklı sınıfta anlatacağım.

dos ne ulan?: Şimdi senin kullandığın windows'un babası. mesela, kopyalama yapcaksan şimdi sağ tıklayıp, kopyala'yı seçiyoruz. o zamanlar ise böyle bir lüksümüz yoktu. yapacağımız her işlemi açık açık komutlar halinde yazmak zorundaydık. mesela, fifa 96 oynamak için, komut satırına fifados.exe yazılırdı. gidipte ikonun üstüne çift tıklayamazdık. çünkü ikon yoktu. kapkara bir ekran. ve üzerinde 9 punto'da yazılan beyaz yazılar.
dos neydi ya?: Windows 3.1 çıkmadan önceki, microsoft işletim sistemi. gerçi, windows me'ye kadar, bütün işletim sistemleri dos tabanlı idi. daha sonra hepsi server tabanlı oldu. baktığımızda, windows gerçekten evrim geçirdi. 80'li yıllarda kullanılan windows 1.0'ı gören varmı çok merak ediyorum. ben gördüm söyleyeyim. tam bir rezalet. neyse dos'a dönelim. dos'un birkaç versiyonu mevcut idi. en son 6'larda bıraktılar sanırsam. fdisk, xcopy, halt$, attrib gibi komutları özledik.
dos'u bizde biliyoruz: ,BREAK,CACLS,CALL,CD,CHCP,CHDIR,CHKDSK,CHKNTFS,CLS,CMD,COLOR,COMP,COMPACT,CONVERT,COPY,DATE,DEL,DIRDISKCOMP,DISKCOPY,DOSKEY,EChO,ENDLOCAL,ERASE,EXIT,FC,FIND,FINDSTR,FOR,FORMAT,FTYPE,GOTO,GRAFTABL,HELP,IF,LABEL,MD,MKDIR,MODE,MORE,MOVE,PATH,PAUSE,POPD,PRINT,PROMPT,PUSHD,RD,RECOVER,REM,REN,RENAME,REPLACE,RMDIR,SET,SETLOCAL,SHIFT,SORT,START,SUBST,TIME,TITLE,TREE,TYPE,VER,VERIFY,VOL,XCOPY (bu arada copy paste değil*) gibi komutları kullanmanız tavsiye edilir.
güncel Önemli Başlıklar