bugün

taner akçam

Ermeni Soykırımı Amerika'da keyifli bir intikam romanı gibi değerlendirilir. Bu romanı yazanlar, her yıl yeni görüşler, öneriler ve bazı belgeler sunarak dikkat çekmeye çalışırlar.
Anlatılanlar, işin aslını aktarma konusunda tereddüt yaratınca, destekçi kadrolar ile yeniden canlandırma merakı dikkat çeker. Son yıllarda en çok ilgi çeken konu budur.
Acaba bu yıl yeni olarak neler bulundu, bulunanlara göre neler yeni şeyler gibi sunulmak istendi?
Geçmişte bir grup tarihçi kadro sürekli itham ile öne çıkardı. Bunlara "diaspora beslemeleri" denirdi...
Bu yöntem de kısa sürede kendini tüketti. Bu kez, Türk tarihçileri ve edebiyatçıları bu bahislerde konuşturmak yolu denendi.
Böyle bir Türk aydını olarak sunulan kişi, Ermeni soykırımını dillendiren 3-5 şey yazıp söyleyince büyük bir tarihi itiraf hüviyeti verilmeye çalışıldı. Başlangıçta çok etkili oldular.

Kademe kademe bunları yaşadık. Bu gelişme içinde en fazla dikkat çeken isim, Ermeni Diasporası'nın sıklıkla referans gösterdiği (kullandığı) isim Taner Akçam oldu.
Akçam, 60'a yakın yaşlarda. Ardahanlı bir köy çocuğu. Bölge sosyolojisini iyi bildiği varsayılıyor. ODTÜ mezunu. 70'li yıllarda solcu çalışmalarda dikkat çekiyor. Hapse mahkum olmuş. Hapisten kaçmış. Almanya'da çalışmış. Şimdi Amerika'da...
Böyle bir özgeçmişin Amerika'da dikkat çekmesi doğaldır.
Nitekim Ermeni soykırım iddiasının, dikkatini çeken isim olarak öne çıkmış; belki de en tesirli fotoğraf olmuş. Genelde 24 Nisan'a yakın tarihlerde ortaya çıkan bu tartışmalı sima, şimdi yeniden gündemdedir.
Amerika'daki Türk akademisyenler Ermeni konusunda ikiye ayrılmış durumda. Taner Akçam bir grubun başını çeken isim. Türkiye'yi Ermeni soykırımı konusunda savunan akademisyenleri Türk Dışişleri'nden para almakla suçluyor. Açık anlatımı ile "satılmışlar" diyor.
Bu işin bir de karşılığı var. Amerika'da bulunan bir grup akademisyen de Taner Akçam'ı Ermeni Diasporası'ndan para almakla suçluyor. Açık anlatımı ile Akçam'ı Ermenilere "satılmış" olarak gösteriyor... Bunlar Türk, Amerikalı ve Avrupalı akademisyenler...
Taner Akçam, son olarak Ermenilerin örgütlediği bir toplantıda üç Ermeni siyasetçinin refakatinde bu konuyu yeniden gündeme getirmiş. Yine vermiş veriştirmiş. Bu arada sadece Türk tarihçilere değil, bu konuyu tarafsız değerlendiren yabancı (özellikle Amerikalı) tarihçileri de satılmışlıkla suçlamış.
Bu grupta biraz korku hakimiyeti de var. Taşnak - Hıncak çetelerine karşı hedef gösterildikleri endişesini taşıyorlar.
Şimdi Amerika'daki Türk tarihçileri adına Prof. Hakan Yavuz, bu konuyu mahkemelere taşımış ve Akçam'ı tazminata mahkum ettirmek için deneyimli ve ünlü avukatlarla temasa geçmiş. Nasıl bir sonuç alacağını merak ediyorum. Sanki bu kez başaracakmış gibi görünüyor.
Önemli olan 100 yıldır bir teranenin gına getirmemiş olmasıdır. Muhtemeldir ki 2015 yılında bir dünya olimpiyatı toplar gibi bir felaketli Diaspora gösterisi yaşayabiliriz.
(Yılmaz Karakoyunlu, Habertürk, 15.07.2011)