bugün

marie curie

Manya sklodowska,1867'de polonya'nın başkenti varşova'da dünyaya geldi.manya 10 yaşındayken annesinin ölümüyle yaşamının ilk derin acısına gömüldü.manya liseyi birincilikle bitirdi ve altın madalyayla ödüllendirildi.kendisinden önce iki kardeşi de aynı ödülü almışlardı.imkansızlıklar dolayısıyla ablasıyla bir anlaşma yaptılar.Önce manya çalışıp ablasına mali destek sağlayacak,sonra ablası üniversiteyi bitirdiğinde manya'yı destekleyecekti.23 yaşında sourbonne üniversitesi fen fakültesine kaydolunca düşlediği dünyasına kavuştu.Manya adı fransızca söylenişiyle marie'ya dönüştü.

27 yaşında* çalıştığı labarotuvarda pierre curie ile tanıştı.marie ile pierre yalnız yaşamlarını değil bilimsel uğraşlarını da birleştirmekte gecikmediler.

1898'te ülkesinin adıyla anıldığı polonyum elementini bulduklarını açıkladı.1903'te fizikte nobel ödülünü bacquerel ile paylaştılar.1911'de radyumu yalın olarak elde etmeyi başararak ikinci kez nobel ödülünü aldı.

1934'te öldüğünde ünlü bilim kadının yıllarca radyum ışının etkisinde kalan iç organlarının neredeyse tümüyle yıkım içinde olduğu görüldü.keşfettiği radyum bir bakıma ondan öcünü almıştı.
güncel Önemli Başlıklar