bugün

libya ve karamanoğulları

şimdi size libyanın şu anki bayrağının hikayesini anlatıcam.

osmanlının kuzey afrika macerasından kaynaklı ilişkidir.

ama hikaye burda bitmez karamanoğlu beyliğinde orta asya tüccar asker sınıfı savaşçı bir kesim vardır.*karamanoğlu beyliği dağıtıldıktan büyük çoğunluğu tunceli,bingöl elazığ yani güneydoğuya göç eder ki alevi türkmen yörük halktır bunlar.kızılbaş hikayesi de burda başlar zaten osmanlının güneydoğuanadolu seferleri sırasında bu alevi türkmen halk savaşa giderken kızıl külahlar* takarlarmış ondan dolayı alevilere kızılbaş denmiş zamanında.

neyse osmanlı bu alevi türkmen halktan çok bu tüccar asker savaşçı sınıfı napsam diye düşünüyormuş sonra bunların bir kısmını balkanlara sürmüş oraların türkleşmesi için ve akıncı olarak kullanmış.
bu türklerin bir kısmını gemilere doldurup mısıra sürmüş ama bu adamların bir kısmı gemilerin kontrolünü ele geçirmiş ve anadoluya geri dönmüş.

işte hikaye burda ilginçleşiyor;bu adamların bir kısmı libya ve tunusa çıkmışlar.
neyse kardeş gel zaman git zaman atatürk trablusa italyanlar karşı savaşmak için gitmiş bir de ne görsün atlarının develerinin üstünde paşa hoşgeldin diyen bir türk süvari bölüğü hey gidi hey ortaasyadan bu yana değişmeyen kültür işte.

çok ilginçtir trablusa atatürkten 100 sene evvel şöle 1795-1830 arası falanbaşka bir osmanlı subayı geliyor. arnavutluk kökenli bir yeniçeri ki kendisi süvari zabitidir adı ahmed karamanlıdır*.
bu adam kuzey afrikada anadoludan sürülen türkleri buluyor ve zayıflayan devlet otoritesini tekrar kuruyor tabi biraz ileri gidiyor kendine devlet kuruyor.*bu da bayrağı görsel
tabi adam ölüyor devlet yıkılıyor ama hemen 3-4 yıl sonra senussiye* tarikatı ortaya çıkıyor.bu tarikat dinden çok siyasetle ekonomiyle ilgilenen bir tarikat ve karamanlının kalıntıları hep bu tarikatın içinde yıl 1840.

neyse tekrar atatürke dönelim işte kemal paşamız trablusta bu karamanlı türkleri ve senussiye hareketi sayesinde italyanlara kök söktürüyor.

şu an libyalı isyancıların elindeki bayrak 1951den 1969 kaddafi devrimine kadar ülkeyi yöneten senussuiye kökenli kral idrisin bayrağıdır işte o siyah üzerine ay yıldızın hikayesi budur.görsel