bugün

bedelli askerlik

türkiye cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir ibaresini; hukuk devleti bazında alırsak kısmen,sosyal devlet bazında ise külliyen çürüten uygulamalardan bir başkasıdır vesselam. Tasvip etmemekle beraber, bunu yapanlardan ziyade yaptıranların üzerinde durmak daha pratize neticeler doğurur kanımca.
Böyle bir salahiyet verilmişse bunu kullananlar sadece vicdani bir bakış açısıyla irdelenebilirler; kaldı ki, bu da görecelidir:
Düşünin ki, doğma büyüme terörden uzak yerlerde; maddi durumu iyi sayılabilecek şekilde büyümüş, hakeza hiçbir tanıdığını şehit vermemiş bir kimsenin empati kurmasını beklemek olsa olsa iyiniyetli bir dilek olabilir neticede.
Kaldı ki ülkenin boşbakanının hakkında 'yan gelip yatma yeri değildir' deyü fetva verdiği bir kurum hakkında, bunun akabinde bu tür gelişimlerin yaşanması, gene keza, yapana değil yaptırana bakmamızı işaret eder.
Bir de olaya pragmatist yaklaşarak, 1 ay için devlete vereceği bedelle; 6, 12 veya 15 ay zarfında kazanacağı parayı karşılaştırarak çıkarımda bulunanlar vardır ki, bu da gene sosyal olarak tasvip edilmese de, bireysel bazda, yukarıdakiler eşliğinde, doğal karşılanabilecek bir durumdur.
Velhasıl-ı kelam, 'devlet baba' böyle uygun görmüştür deyip, yüzyıllardır olduğu gibi, gene boynumuzu büküp oturmamızla sonuçlanacak kararlardan birisi dahadır...
Bünyeler yaratacağı şaşkınlık kesinlikle geçicidir!