bugün

apocalypse the second world war

6 bölümden oluşan taraflı bir anlatıma sahip belgesel. ismine bakıyorsunuz sanki ikinci dünya savaşını anlatacak ama aslında belgesel adı altında kızıl ordu ve müttefiklerin propagandası yapılarak nazi almanya'sı mahkum yargılanmış. eğer bir belgesel yapacaksan olayı her yönüyle ele alman lazım. artı o kadar aptalca davranmışlar ki ikinci dünya savaşının en önemli kısmının cereyan ettiği pasifik savaşlarına toplamda 3-5 dakika yer vermişler. yalnızca avrupa cephesini anlatacaksan adını da öyle koy. kuzey afrika ve pasifik koca bir boşluk bu belgeselde. onun dışında hiçbir yerde göremeyeceğimiz gerçek savaş görüntüleri ki aralarında sıcak çatışmaların görüntüleri ve avcı uçaklarının silah kamera görüntüleri de var oldukça kıymetli.

savaşta en çok zarar gören sivillerin dramatik hikayesi de güzel yansıtılmış elbette yine spielberg tarzı yahudiler için bulunmaz ajitasyon propagandası ile beraber.

youtube'da ortasındaki 5 bölümü (11-12-13-14-15) kayıp olmakla birlikte 27 parça olarak yüklenmiş hem de türkçe dublajlı versiyonu. dileyen şurdan yardırabilir; http://www.youtube.com/watch?v=vtVfI6jJM5E

ayrıca dublaj hatası mı yoksa national geographic hatası mı bilmem ama son kısımda japonların kayıtsız şartsız teslim anlaşmasını imzaladığı gemi için (bkz: uss missouri) "uçak gemisi" tanımı yapıldı, büyük bir maddi hata.