şerif yüzbaşıoğlu ile bir alakası olup olmadığı merak uyandıran sanatçı.
merhum şerif yüzbaşıoğlu'nun eşidir. kendisi hayatta mı onu da bilmiyorum.

honki ponki isimli şaheserin yaratıcısı olup, eşi vefat ettikten sonra müziği bırakmıştır.

http://alkislarlayasiyoru...k/548/senay---honki-ponki

edit: senay yuzbasioglu başlığındaki entryler buraya pls.*
hayat bayram olsa ile yetmişli yıllara damgasını vurmuştur.
--spoiler--
Dönemin pop müzik şarkıcılarının aksine, sözlerini kendi yazdığı şarkılarında humanist konulardan bahseder daha aydın bir çizgi korurdu. Fiziksel görünümü de donemin alaturka, yırtmaçli, ağır makyajlı popçularından farklıydı, uslu bir punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardı. Zaten gazinolarda çok az çalıştı, genelde müzik hayatını plak ve konserlerle sürdürdü ve magazinden uzak durdu. Bülent Ecevit'in "Karaoğlan" lakabıyla büyük zafer kazandığı seçimlerden önce, mitinglerde Ecevitten önce sahne alır Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa'yı söylerdi. Siyasi mitinglerde sahne alan ilk sanatçıdır. Bir dönem humanist şarkı sözleri TRT tarafından solcu bulundu ve Selda Bağcan, Cem Karaca, Melike Demirağ, Fikret Kızılok, Bülent Ortaçgil vb'le birlikte kara listeye alındı
--spoiler--
hayat bayram olsa adlı şarkısı neden yasaklanmış olması hala akıllarda soru işaretidir.
maalesef bugün evinde yaşamını yitirmiş; Hayat bayram olsa, Sev kardeşim gibi unutulmaz eserlere imza atmış sanatçımızdır. Allah rahmet eylesin.
vefat etmiş sanatçı. özellikle 70'li yıllarda Plak satış rekorları kırmıştır.

--spoiler--
1951 yılında istanbul'da doğan Şenay müziğe profesyonel olarak, 1969'da Erkan Özerman'ın keşfi olarak onun Ankara'da açtığı 'Anahtarlı Bulvar' adlı bir gece kulübünde başladı. Şenay aynı yıl, daha sonra istanbul Gelişim Orkestrası adını alacak Şerif Yüzbaşıoğlu, Salim Ağırbaş, Atilla Özdemiroğlu, Selçuk Başar, Uğur Başar, Garo Mafyan, Asım Erken'den kurulu orkestranın ilhan Kayral'la birlikte iki solistinden biri oldu. Daha sonra Şenay'ın orkestra partneri Neco oldu ve orkestraya Onno Tunç, Cengiz Teoman, Aşkın Arsunan, Atilla Şereftuğ, Erdal Kızılçay gibi müzisyenler katıldı. 1971'de orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu ve Şenay evlendi.

1971'de müziklerini basit bulduğu için pek gönüllü olmadan ama aranjmanların sözlerini de yazarak "Benim Olursan/Sev Kardeşim" adlı plağı doldurdu. Plağın B yüzündeki "Sev Kardeşim" patlar, hem yılın şarkısı seçildi, hem de Şenay'a yılın şarkıcısı ödülünü getirdi. 1972'de aynı ödülleri bu kez de "Hayat Bayram Olsa/Nen Var Canım Kardeşim?" ile aldı.

iki yıl içinde Türk popunun en ünlü kadın yıldızlarından biri oldu.

"Sev Kardeşim", "Hayat Bayram Olsa", "Beyaz Ülke", "Gerçek Nerde?", "Açıl Susam Açıl", "Ve Ağlıyorum", "Varlar Yoklar", "Dön Artık", "Sev Yeter ki", "Dünden Bugüne", "Sessiz Bir Yer" gibi pek çok hit 45'lik yaptı. Dönemin pop müzik şarkıcılarının aksine, sözlerini kendi yazdığı şarkılarında hümanist konulardan bahsetti.

Fiziksel görünümü de donemin alaturka, yırtmaçlı, ağır makyajlı popçularından farklıydı. Punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardı. Zaten gazinolarda çok az çalıştı, genelde müzik hayatını plak ve konserlerle sürdürdü ve magazinden uzak durdu.

Şenay aynı zamanda siyazi mitinglerde görev alan ilk sanatçıydı. Bülent Ecevit'in "Karaoğlan" lakabıyla büyük zafer kazandığı seçimlerden önce, mitinglerde Ecevit'ten önce sahne alıp "Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa"yı söyledi. Bin dönem TRT tarafından yasaklı sanatçılar arasındaydı Şenay.

Atina, Yamaha, Tokyo gibi pop müzik festivallerine "Perhaps One Day", "Let In the Light" gibi şarkılarla katılır, aldığı 7 ödülle uluslararası festivallerde en çok ödül alan pop müzik şarkıcılarından biri oldu. Türkiye'ye gelen bazı caz sanatçılarına vokal yaptı. Günümüz kliplerinin ataları sayılacak şarkı üzerine kısa filmleri izzet Öz, "Diskovizyon", "Sihirli Lamba" gibi televizyon programlarında ilk olarak Şenay ve Seyyal Taner için çekti.

1975'de ilk Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katıldı ve sözlerini kendi yazdığı Selçuk Başar bestesi "Umut" adlı şarkıyla finale kalmayı başardı ama eşi Şerif Yüzbaşıoğlu jüride olduğu için, dedikodulara yol açmamak için yarışmadan çekildi.

Türkiye'deki ilk ve tek albümü ise "Şenay" adıyla çıktı. "Honki Ponki", "Çirozname", "Dalkavuk", "Kent Yaşamı", "Şarkılar", "Doy Doy Doy Doymadım", "Bir Gün O Yok Diyecekler" gibi şarkılarıyla bir dönemin müzik tarihine damgasını vurdu Şenay, Eşi Şerif Yüzbaşıoğlu'nu kaybettikten sonra ise içine kapandı. 1981'de eski orkestra arkadaşı Selçuk Başar'ın ısrarıyla onun "Bigudi" adlı şarkısını seslendirdi ve Eurovision'da finale kaldı. Ama devam edemeyecegini açıklayıp şarkıyı Neco'ya devretti.

Aralıklarla caz kulüplerinde sahneye çıktı ama sonunda sessizliğe gömüldü Şenay.
--spoiler--
70'ler popunun aşılmaz zirvesinden bir efsane daha uçmuş göğe bugün, ülkenin en güzel yılları yazılı kitaptan bir sayfa daha kopmuş gitmiş...

"Şu dünyadaki en olgun kişi acıya gülendir" diyordu şarkısında Şenay abla. Son yıllarını, bu acının yurdunda psikolojik tedavi görerek geçirdi. böyle cehennem gibi bir ülkede yaşayıp da, bu kadar "ütopik" hayaller kurup, içinde uzun süre sağlıklı kalmak mümkün müydü ?

Şenay'sız Türkiye şimdi daha da çirkin, daha vicdansız ve belleksiz.
Müziği de daha yoz, müzikseveri daha hissiz, duyarsız...
görsel
görsel
görsel
en bilinen şarkılarından birisi için : http://alkislarlayasiyoru...u-honki-ponki-renkli-klip
Türk pop müzik şarkıcısı ve söz yazarı “Sev Kardeşim” ve “Hayat Bayram Olsa” şarkıları ile tanınmıştır. (d. 1951, istanbul – ö. 4 Ocak 2013)