bugün

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri'nin kısaltılmışı olan iibf bölümü.
insan Kaynakları ve Sendikacılık içerikli bir bölüm olup 4 sene boyunca "işçi ve işveren" üzerine dersler görüyorsunuz.. 4 yılın sonunda işçi düşmanı ve sendika karşıtı olarak mezun oluyorsunuz*...
acaba sadece uludag iibf ye özgü olarak şansa bala bütün kek hocalar bu bölümde mi toplanmış,yoksa heryerde böylemidir.. bu bölümün örencisi çekocuları,işletme iktisat ekonometri öğrencileri acayip kıskanır.Birşey bilmemelerine ragmen sınawlardan 70in altında alanın dayak yediği ortalamalar asılır her zaman panolara.ama 80 ortalama ile CC almanız mümkündür. yoksa öğrencilerin bir üstünlüğü sözkonusu değildir.boşuna keko dememişler tabi..
mezunlarının bölümün adının "çevre ekonomisi" olmadığına çevresindekileri ikna etmek için yoğun bir mücadele verdiği iibf bölümüdür. insan kaynakları dersleri alıp da sendikacılığı özendiren yegane yurdum eğitim sistemi bölümüdür. ikilemlere sevkeder derbeder öğrencileri..
girmesi kolay okuması zor bölümlerden biridir. Üç ve dördüncü sınıflarda ağırlıklı olarak hukuk dersleri alınır. hatta çeko diploması üzerine hukuk fakültesine gidilmesi halinde 2 yılda diploma alınabileceği efsanesi öğrenciler arasında dolaşmaktadır..
2yıllık sanılan, tek 4yıllık bölüm. çoğu insan cevre ekonomisi olarak bilir. * * *
iktisadi ve idari bilimler fakültesinin çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümüdür. ama ne yazık ki 'çeko' kısaltması sayesinde insanlarla garip diyaloglara girebilirsiniz:
- ne okuyosun sen şimdi evladım!?
(başından savmak istercesine)+ çeko teyzecim
-ne ki o çevre ekonomisimiydi!?
+üff. çalışma ekonomisi teyze bea!
-he iki yıl okuyacan e iyi iki sene sonra mezun olur çalışırsın
+yok bea teyze dört yıllık
-he iyi maşşallah maşşallah (size böyle pek bir takdir etmiş görünür ama 'okumaz bu kız okumaz!' tarzı bir bakışı da ihmal etmez o felfecir okuyan gözleriyle..)
genel olarak sosyal politika,sosyal adalet,gelirin yeninden dağılımı gibi konuları işleyen i.i.b.f bölümüdür. Tabi ilk iki sene içinde bütün temel iktisat bilgileri de verilir.Türkiye ye Adolf Hitler den kaçmış alman profesörlerin getirdiği bilinir.Nitekim ya ekonomisi çok iyi ya da çok kötü olan ülkelerde önemli bir işlevi vardır.En önemli yanlarından biri de kendi fakültesi içinde en çok hukuk eğitimi veren bölümdür.
hangi bölümde okuyorsun diye soranlara kısaca 'ekonomi' diyip başımdan savdığım lisans diplomasını aldığım yer. aldığım diploma duvarımda bile asılı değildir, olmayacaktır, o derece de sevdim dört yıl boyunca kendilerini.
hala türkiye'de bir çok kişinin bihaber olduğu iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölümü.
anadolu üniversitesi açık öğretim fakültesinde de okunabilen 4 yıllık eğitim iibf bölümü.
ilk duyduğum zaman açılımın çevre koruma olduğunu zannettiğim bölüm.
iibf' nin en zevkli bölümüdür. insan ilişkileri kuvvetli insanlar olarak mezun olursunuz. sosyal ve bilinçli mezunlar verir. dersleri hayatın içinden olduğu için sıkılmazsınız. bitirdiğinizde de iyi ki bu bölümü okumuşum dersiniz.
önümüzdeki 5 sene içinde patlama yapacak olup işletme kadar tercih edilen bir bölüm olacaktır.*
(bkz: ceku)*
uludağ ibf nin en kek bölümlerindendir.şahsen ben seçmelik derslerde işletme,maliye ve çeko'dan yana tavır koymuş biri olarak, umut kırtasiyeden sınav sorularını alarak derslerimi en az bb getirmişimdir...ama kızdığımda olmuştur çünkü kendi bölümümde bulunan zorunlu-seçmeli derslerin soruları malesef kırtasiyede bulunmamaktadır ve o da ibf mezunu bende esası burada büyük bir haksız rekabete dönüşmektedir...yani adamlar yata yata geçmektedir...
nedendir bilinmez kızların ağırlıklı oldugu ve iibf'nin diğer bölümlerden erkeklerinin derslerıne gırmek ıcın can attıgı bölüm.

(bkz: dokuz eylül üniversitesi)
götü yeterince kalkık bi arkadaşın masamıza ilk kez gelişiyle, kendisinin hakkında bir cümleyle çok fikre sahip olmamıza vesile olmuş bölüm.

-bölüm ne sizin arkadaşlar?
-çeko.
-aa ne boktan bir bölüm!
çekilemeyen bölüm. ekonometri, uluslar arası ilişkiler ve kamu yönetimi bölümleri önde olmak üzere diğer bölümler tarafından seçmeli dersleri kapış kapış gider. zannımca bu adamlar 4 yıl boyunca veysel bozkurt'a bağlı olmanın acımasızlığından bihaberlerdir. *
wolfsburglu golcü dzeko nun isminin telaffuzudur.
kolay olduğu için seçmeli dersleri diğer bölüm öğrencileri tarafından kapışılan bölüm. işçi sağlığı ve güvenliği gibi havadan sudan dersler bulundurma kategorisinde önde gider...
okuyanların "okumaz olaydım" diyip dolandığı, okumayanlarında salya sümük yalandığı, dışı seni içi beni yakar kıvamında bir bölümdür ki; okuyanların en büyük derdi, bölümün adının çevre ekonomisi, ev ekonomisi vs. olmadığına çevresini ikna etme çabasıdır.
Her üst sınıfa geçişinizde "lan olm! biz bu sosyal politikayı geçen sene almadıkmıydı genemi okuycaz anasını satıyım" gibi yanılsamalarınızın "olum! o sosyal güvenlikti, yokyok o türkiyede sosyal politikaydı, yokyav türkiyede sosyal güvenlikmiydi? eeeeh neyse neydi" şeklindeki arkadaş ikazlarıyla düzeltilecektir.
Kolay kazanılabilecek fakat, her hocanın kendine ait istediği spesifik bilgileri öğrenmenin zaman alacağı, bitirmenin kazanmaktan daha zor olduğu, iiBF nin en enteresan bölümlerindendir
iktisat, işletme ve hatta uluslararası ilişkilerden daha zor olan iibf'nin bir bölümü. kesinlikle diğerlerinden daha kolay diye düşünülerek çeko seçilmemelidir. ayrıca bu bölümü bitirenler bir hukukçudan çok iş hukuku bilgisine sahip olurlar.
bugün olası bir gerçekle farkına vardım ki bu bölüm mezunları işletmecilerden kat ve kat daha zeki. en azından lafı bir kez söyleyince anlama yeteneğine sahipler. beyinsiz işletmeci güruhun bu bölüm öğrencilerinden ve mezunlarından öğrenmesi gereken onca şey olduğu kanaatindeyim.
girdiğime okuduğuma bin pişman olduğum bölümüm. çok fazla ders var çok... işletme okuyun, iktisat okuyun gençler. yazmayın çeko meko.