bugün

kına gecesi türküsü.
ayrıca turk milleti olarak ağladıgımız tek 9/8 lik parca
özellikle kırsal kesimde halkı erozyona karşı korumak için devletin teşvikiyle meydana gelen türkü.
anonim bir yöresel türküdür.
Bir kına gecesi klasiğidir.

Bu öykü Malkara köylerinden alınmış olup belli bir kişinin dilinden yazıya geçirilmiş değildir. Çevrede herkes tarafından bilinen bir öyküdür. Söylentiye göre, çok eskiden köyün birinde Zeynep isimli çok güzel bir kız vardır. On altıya yeni bastığında Zeynep'i köylerindeki bir düğünde aşırı (yabancı) köylerden gelen Ali isimli bir genç görür. Ali Zeynep'i çok beğenir ve köyüne döndüğünde kızın babasına hemen görücü gönderir. Zeynep'i Ali'ye verirler. Kısa bir zaman sonra düğünleri olur. Ali, Zeynep'i alıp aşırı köyüne götürür.

Zeynep'in gelin gittiği köy ile kendi köyü arası üç gün üç gece çeker. Bu kadar uzak olduğundan dolayı Zeynep, anasını babasını ve kardeşlerini tam yedi yıl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreğinde her gün biraz daha büyüyerek dayanılmaz bir hal alır. Köyün büyük bir tepesinde bulunan evinin bahçesine çıkarak kendi köyüne doğru dönüp için için kendi yaktığı türküyü mırıldanır ve gözleri uzaklarda sıla özlemini gidermeye çalışırmış.

Oysa kocası, Zeynep'in bu özlemine pek aldırış etmez. Kaldı ki eski sevgisi de pek kalmadığından kendini fazlaca horlamaya, eziyet etmeye başlar. Sonunda bu özlem ve kocasının horlaması Zeynep'i yataklara düşürür.Gün geçtikçe hastalığı artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip gidenler de anasının babasının çağrılmasını salık verirler.

Başka çare kalmadığını anlayan Zeynep'in kocası da anasına babasına haber vermeye gider. Altı gün altı gecelik bir yolculuktan sonra bir akşam üstü Zeynep'in anası babası köye gelirler, Zeynep'i yatakta bulurlar. Perişan bir halde Zeynep hala türküsünü mırıldanmaktadır. Aynı türküyü anasına babasına da söylemeye başlar. Çevresindeki bütün köy kadınları duygulanıp göz yaşı dökerler. Annesi fenalıklar geçirir ve bayılır.

Zeynep hasretini giderir, giderir ama artık çok geç kalınmıştır. Bir daha onmaz, sonu ölümle biter. Herkes Zeynep için göz yaşı döker. işte o gün bu gündür bu türkü ayrılığın türküsü olarak söylenip durur.
akın isimli popçu tarafından seslendirilen türkü..
yunansitan göçmeni rahmetli babaannemin,her dinlediğinde ağladığı türküdür.Keşke yaşasaydı da,bir de candan erçetin'den dinleseydi diye düşünmeden edemiyorum.
heyelan tehlikesi olan bolgelerde imar yapılmaması konusunu mu, yoksa uzaga ev yapma sana kız vermem temasını mı işledigi belli olmayan; anca kına gecelerinde gelin aglatmaya yarayan ve bunun içinde kızların en zayıf noktaları olan aile temasını kullanan halk turkusudur.
aglanacak pek bir yönü olmamasına ragmen ,kınalarda gelin agalayana kadar inatla söylenen türkü..
telegol programının müziklerinden biri.

(bkz: telegol kina gecesi)
edirne ili yolüstü köyü türküsüdür.
Hareketli ritme sahip olmasına rağmen, aileye olan özlem de eklenince insanın gözlerini dolduran türkü.
özlemin türküsüdür. memleket hasretiyle özdeşleşmiştir. insanın evinden uzak bir köşede, efkarlı bir anında dinleyesi gelir.bir de candan erçetin seslendirdi mi... o bambaşka bir andır artık...
bu yüksek tepeler sit alanı olabilir pekala.
evimi ve ailemi biraz daha özlemememe neden olan burnumu sızlatan türküdür.
bir halk şarkısı, birçok şarkıcı bu eseri kendilerine göre seslendirmişlerdir.ana fikri kız evladın, memleket ve aile hasretini şarkı olarak anlatmasıdır
(bkz: sözlükle ilgisiz istekler)
gelin ağlatma yazılımıdır. Kına gecelerinde felan söylenir, çok salakça bulduğum aşikardır. Türk müsünüz lan siz? hı? sieeeeee.
yüksek yüksek tepelere gecekondu yapımına karşı çıkan belediye işçilerinin vermiş olduğu tepkidir.

(bkz: yol)
(bkz: su)
(bkz: elektirik)
(bkz: doğal gaz)
Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar,
Aşrı Aşrı Memlekete Kız Vermesinler
Annesinin Bir Tanesini Hor Görmesinler,

Uçan Da Kuşlara Malûm Olsun, Ben Annemi Özledim.
Hem Annemi Hem Babamı, Ben Köyümü Özledim.

Annemin Yelkeni Olsa Açsa Da Gelse,
Babamın Bir Atı Olsa Binse De Gelse,
Kardeşlerim Yolları Bilse De Gelse.

Uçan Da Kuşlara Malûm Olsun, Ben Annemi Özledim.
Hem Annemi Hem Babamı, Ben Köyümü Özledim.
kesinlikle desteklediğim bir söylemdir. günümüzde her yere bir bina sokan zihniyet bari hiç olmazsa temiz havanın en çok uğradığı yerlere yani güzelim tepelere dokunmasındır. bu görüşe ziyadesiyle katılmaktayımdır. ve evet an itibariyle bende mırıldanmaktayımdır;
"yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar." * * *
candan ercetin'in cok güzel yorumladigi türkü.
candan erçetin!in söylediği versiyonunun sadece ilk 35 saniyesini bile defalarca üst üste dinleyebileceğiniz kadar harika düzenlendiği halk türküsü....

(bkz: on on on puan)
gule oyanaya gelin olmus hatun kisinin ayıp olmaması icin timsah gozyası doktugu en cok anne, hala ve akraba teyzeleri aglatmak icin soylenen kına gecelerinin degismez turkusu. (bkz: hem aglarim hem giderim)
bu şarkıyı söyleye söyleye istanbula göç ettirdiler milleti, yeter artık.*
(bkz: alçak alçak istanbula ev kurmasınlar)