bugün

literatürde green washing olarak geçen, türkçe'ye yeşil göz boyama, yeşil yıkama ya da yeşil aklama olarak çevrilebilecek, son dönemde dünya geneli yayılan çevreci akımların etkisiyle ortaya çıkan buram buram kokan sahtekarlığı anlatan kavram.

özellikle büyük şirketlerin, büyük kamu yatırımlarının ya da büyük organizasyonların doğa ile ilgili korumacı politikaları olmadığı ve çevreye karşı sorumlu davranmadıkları halde kendilerini çevreci gibi göstermelerine, ürünlerini veya davranışlarını çevreci kılıfıyla pazarlamaları bu kavramla anlatılıyor.

doğayı gözetiyormuş, çevresel sorumluluğa sahipmiş izlenimi verebilmek için yayılan yanıltıcı bilgilerle gecmişteki karanlık yönünü unutturup, piyasada yeni yüzü ile firma ya da kuruma yönelik tepkilerin azaltılması için göstermelik, kamu yararına çalışmalar, doğa ile ilgili küçük çaplı projeler üretilmesi gibi yöntemlerle mevcut algının manipüle edilmesi durumudur.

iett'nin yeşile boyalı ikarus marka egzozundan siyah dumanlar çıkaran otobüsleri,
görsel

izmaritinde tohum bulunan ve yere atıldığında fidanlar çıkarmayı vaad eden sigaralar,
görsel

orman arazilerini cayır cayır imara açıp, kent ormanı yapmak için arazi aradığını beyan etmek bu konuya harika örnekler olarak verilebilir.
annenin terliği vuracağı yeri tespit etmesi kadar yerinde ve can alıcı bir tespittir. güzel tespittir.
güncel Önemli Başlıklar