yer çekimini çökerten inanılmaz keşif. şimdi şu helyum balonuna bir göz atalım.

görsel

ne de güzel yukarı doğru gidiyor. yani yer çekimini ne yapıyor arkadaşlar? yeniyor. çünkü havadan daha hafif. yani bunu her bilimsel makalede bulabilirsiniz. helyum, havadan hafif olduğu için yukarı gider. peki nereye kadar gider? tabi en tepeye kadar. hem de hızlanarak gider. yer çekimi aşağıda daha nasıldı? güçlüydü. en tepede yer çekimi neydi? en düşüktü. helyum hızlandı ve hızlandı, peki onu geri tutan ne var? yer çekimi yok, sürtünme yok, ilk hızını almış, yer çekimini yenmiş zaten hızlanarak gidiyor. niye dursun ki.

"sükerim dünyanızı" deyip terki atmosfer eder. ama atmosferde helyum var, o halde yer çekimi safsatadır.

yobaz, cahil, orta çağdan kalma, hödödödö diyeceğine ortaya parametre koy. ya da sus.
Kardşm nutkum tutuldu bravo.
ben biliyorum bilimsellik adı altında şovenizmlik yapan sözde bilim çevreleri, tamamen bilimsel temellere oturtulmuş eleştirilere yanıt veremeyince, ya da yanıt vermeleri için zorlanınca, hemen başlıyorlar bilimin ilahlarını öne sürmeye. einstein öyle demedi, newton böyle demedi. lan geri zekalı, tevratta ve kuranda da yer çekiminden bahsedilmiyor ama, ne oldu. onu allah dedi, o yüzden onu sallamadın. ama newton mübarek adam, allah sana yer çekimini anlatmayı unutarak hata yaptı ama newton hata yapmadı demi yavrucum.
Yaklaşık 150 yıl önce cevabı verilmiş soru.

Helyum gazının yoğunluğu havanın yoğunluğundan daha düşük olduğu için dünyanın yer çekimi helyum gazını tutamaz, dolayısıyla helyum gazı atmosferin en üst tabakalarına doğru uçar gider. Zaten bu kadar geç keşfedilmesinin de sebebi budur.

edit: bu soruya cevap verdiğime dahi inanamıyorum.

edit 2: Okudukça gözlerim kanıyor, birazdan diplomamı da yırtıcam.
atmosferin en dış tabakasında, yer çekiminin nerdeyse sıfır olduğu yerdeki helyum gazını aklınızda tutun. ama iyi tutun bırakmayın. dünya 1000 mil/saniye hızda dönüyor ve merkezkaç kuvveti var. merkez kaç, helyum kaç, ama kaçmıyor. hayırdır helyum sen neden kaçmıyorsun. yoksa üstünde kaçmana engel olan bir şey mi var.
oran ve orantı. senin içinde de helyum belli bir oranda var ancak atmosfer oranından tut da kütlene kadar bir sürü etken senin götü sandalyede tutuyor. atmosferde bulunan orandan fazla helyum ve balonun kütlesi sebebi ile uçar.

(bkz: ciddi ciddi cevaplanan sorular)
newton göt oldu kardeş helal olsun.
Yağ da sudan hafif olduğu için yukarı çıkıyor ama suyun üstünde duruyor bardaktan dışarı çıkıp uçup gitmiyor. O balonlar da kendinden ağır hava tabakalarının üstüne çıktıktan sonra duracak uzaya fırlamayacak. Hatta kendinden hafif hava tabakasıyla karşılaşınca o balon da patlayacak.
Derin düşünüyorsun ama boş konuşuyorsun.
Aynen dostum.
Ama helyuma kadar gitmene gerek yok.
Mesela denize girince de batmıyor yüzüyoruz.
Oysa yer çekiminin bizi batırması gerekirdiashcgl.
Neyse ki 2300 yıl önce arşimed diye bir adam yaşadı da bu sorunun yanıtını verdi: (bkz: Kaldırma kuvveti)
Bu işler sırayla, helyum sırasını korumaya çalışıyor, helyum yerçekiminden en az etkilenen element olduğu için her şeyin üstüne çıkma eğiliminde, örneğin zeytin yağı dolu bir kaba su dökersen yağ üste çıkar, çünkü iki madde arasında yoğunluk farkı var. Helyum yoğunluk farkından dolayı üste çıkmak zorunda kısaca sorunun cevabı yoğunluk farkı eğer herhangi bir sıra olmasaydı evrene kozmos değil kaos hakim olurdu.
Yer çekimini yenmiyor, kendisinden daha ağır olan gazların üzerine çıkıyor sadece.