bugün

Saygının yitişinin temel nedeni her ne kadar komik de gelse kulağa, sosyal medya ve medya kuruluşlarının yayınlarıdır. Bu ülkede geçmiş dönemlerde ne kadar inkar etseniz de gözle görülür bir şekilde modernlik vardı, mesela Yeşilçamın kült filmlerine bakalım, şehirdeki kadınlarımızın başlarının örtülü olmaması ve bunu dinsizlikle uzaktan yakından alakası olmaması buna örnek verilebilir, daha düzgün bir türkçe, daha saygılı bir ortam hakimdi, bunu medyamızdan örneklendiriyorum bilerek ki, paragrafım bittiğinde ne demek istediğim anlaşılacak. Şimdi bir de günümüze bakalım, bu algıyı kim bu hale getirdi, saçını kapatmayanları dinsiz ilan ettiler, dini müslüman gibi değil de şeriatçi yahudiler gibi yaşamaya başladık, toplum baskısı buna katlanamadı, bir süre katlandı ama artık tak etti. Fakat bu da programlıydı, yani baş örtüsü baskısı da programlıydı, bu baskıdan doğan anarşik ruh da programlıydı, medya sizi nasıl yönlendirirse ona evrildiniz. Çünkü bir nesil farkı oynuyor arada. Bu nedir peki, şöyle anlatayım. Düşünün ki çocuğunuz sokakta, mahallede, metroda, evinde, tuvalette bile mahsur kaldığı reklamlar, diziler, hiç yoktan fragmanlar, idol benimsetilen senaryo karakterleri, bunlardı ahlaksız olan en başında, bunlardı ilişkileri sakız gibi değiştiren, çok fazla cinsellik pompaladılar bu gözlere, beyinlere. Artık küçük yaş bunu görerek büyüyor, yeni nesil zaten bununla büyüdü, bundan sonraki nesil de eşcinselliği normal kılacak artık. Ben fizyolojisine bağlı cinsiyeti belirsiz insanları eleştirmiyorum, yanlış anlaşılmasın, öncelikle herkesin insan olduğunu anlamak lazım en başta. Her neyse, gel gelelim artık netflix gibi mecralar var ve ulaşması artık bir parmak ötede kalıyor, erişkin beyinler görmüyor artık bunları, 5 yaşındaki çocuk bile görüp bunlarla büyüyor. Ailesine karşı gelen, utanan insanların havalı göründüğü bir medya vardı, bunun sonucunda babasını bıçaklayan lise arkadaşım bile oldu benim. Tamam belki bizim de geçmişimiz cinsel anlamda çok doğru değildi ama yine de az da olsa kalite vardı ve saygı vardı büyüklerimize. Doğruyu inkar ederek yanlışı savunmak doğruyu değiştirmez. Lafın kısası, programlanan yaşantınıza medya değil de kendiniz yön verin arkadaşlar 7den 70e öylesine bir atıfta bulunuyorum, kimsin sen diyenler oluyorsa da, bir vatandaşım, malum fikir beyan etmek de aslında saygıya tabi bilirsiniz.
doğru önerme, günümüzde lut isimli bir kavim var ve çok ahlaksızlar. (!)

madem öyle diyorsun.
(bkz: sözlüğün ergenus kaynaması)
hersey ana babada biter.
Agaci tut kokune bak demisler.
Hepsini aynı kefede tutmak değil ama büyük bir çoğunluğu saygısız,ukala ve ilginç bir şekilde hareket ediyor. Büyük laf etmem ölmezsek eğer yarın bugün belli mi olur benim ufaklıklar öyle olur...
aman bırak allahını seversen, kedi götünü görmüş yara zannetmiş.

çocuğun hayatı kurtulacaksa başka şehre değil, başka gezegene bile yollarsın.

zaten senin gördüğün dünyadaki kötülüğün %10'u değildir.

iki esrarkeş keko, iki hafifmeşrep hatun gördünüz diye garip garip psikozlara girmeyin.

etrafa kapılmadan işine gücüne bakan onlarca genç de var.

doğru dürüst yetiştirirseniz su akar yolunu bulur zaten.

siz eski neslin organize kötülüğünden nasıl kurtulacağımızı bulun, yeni nesil kendini kurtarır zaten.
Sümer metinlerinde bile habire tekrarlanan saçmalıktır.

Cahil cühela morukların saçmalaması işte... Artık nasıl bir ahlaksızlık gidişatı ise 5ü00 yıldır dibi bulunamamış.
Armut dibine düşer. Atasözü, Kişi çok yakınında bulunduğu kimselerin davranışlarıyla şekillenir, onlar gibi olur, der.
Amnınoğlu ne olacağdı. Tvde adam gübi ahlaklı bir bok yok ki son 20 yıldır.
teknoloji ile birlikte her şeye ulaşmak çok kolay olduğu için ahlaksızlaşma temayülü de hızlı bir şekilde artıyor.

çok derinlere inmiyorum yere çöp atmak, arkadaşla dalga geçmek, yere tükürmek, küfretmek, öğretmene saygızlığı çok rahat şekilde yapmak ve işin kötüsü ailenin bunu desteklemesi vb. durumlar. misal küfür dediğimiz şey bizim zamanımızda abilerin, yaşı belirli bir aralığın üstünde olanların ettiği bir şeydi. biz en fazla aramızda manyak salak derdik. şimdilerde dörde beşe giden çocuk kız erkek kapalı açık fark etmiyor direk arkadaşının anasına küfredebiliyor, hızlıca bel altına vurabiliyor. ve bu çok normal karşılanıyor. esnafım. işim çocukla ve kadınla. aynı zamanda babayım. demek istediğim bir sürü çocuğum var. hepsinin gelişimlerini değişimlerini adeta dört beş yaşlarından lise mezuniyetlerine kadar takip edebiliyorum. benim hırsız müşterilerim var mesela. hepsi videoda kayıtlı. ve bunlar organize hırsızlıklar. çocuk altıncı sınıfa gidiyor. ben bunu babasına söylesem muhtemelen benimle kavga etmeye çalışır. neden peki. çünkü yakıştıramaz, onun en kıymetlisi odur. annelerin babaların tutumu bu maalesef. ahlaki, insani yönden çocuklarını yetiştirmiyorlar. evet imkanlar sunuyorlar belki ama maneviyat, ahlak, edep, görgü sıfır. kızı annesi için çok kıymetli, her şeye değer. ama bilmiyor ki o pek değerli kızı neler yapıyor. ben biliyorum mesela. işte bu durum çok kötü bir şey.

ahlakı evde verdikten sonra ikinci en önemli şey arkadaş seçimi olacaktır. arkadaşı nasılsa kendiside öyle olur. iki iki dört. bu böyleymiş. çocuklarımıza dikkat edelim. allah yardımcımız olsun.
En çok yobazların şikayet ettiği ahlaksızlıktır.

iyi de yobazlar, bakın akp 18 yıldır iktidarda, dediğiniz doğruysa şunca ahlaksız velet bunların iktidarında yetişmiş olmadı mı?

E hani Kemalizm ahlaksızlıktı? E hani ver dini ettikçe ahlak yükselecekti? Ne iş?

siz o beğenmediğiniz kemalist sistemde yetiştiniz ama gayet ahlaklı insanlar oldunuz, bu veletler niye böyle oldu?
Evet çünkü ahlak ve namus kavramına inanmıyor, önem vermiyor birçoğu
Onların ahlakı ve namusu yalnızca para.
Yeni nesilde eski nesilin eseri. Oturup çocuğuyla ilgilenen yok. 2 yaşından itibaren veriyorlar kreşe. Çocuk kendi ahlak egitimini kendi tamamlıyor. Evde olsa bile anne baba yeterince ilgilenmiyor. Aileden ilgi ve eğitim gören çocuk kendini belli ediyor zaten.
birçok nedene bağlıdır. tarih tekerrürüne katılmıyorum. yani bizden daha öncekinin önceki nesilleri bize de ahlaksız diyordu ama şimdi bu nesli görmüş olsaydılar o daha önce ki nesle ahlak plaketi verirlerdi. yani şunu diyorum durum bayağı kötü şimdi. bir yazarın dediği gibi çocuk dediğimiz kişilerin birbirine o.ç diye hitap etmesi "yok o kadar da değil de" diyeceğimiz bir şey değil maalesef. maalesef var. ve daha bu hiçbir şeymiş gibi. daha beter şeyler de varmış.
ahlaksız olan bizleriz, gelenler sadece eserimiz. aynı şekil de biz de gidenlerin eseriyiz.
Ahlaksız olduğumu öğrendiğim başlık. sağol kral, bir darbede sen vur. Hacı yatmaz gibi olduk swh.
Yine mi şu bunak duşunce?
skimde olmayandir.
sonucta herkesin ahlakı kendinedir

bir insan deli deli davraniyor diye bile ahlaksiz ilan ediliyor bu ulkede.
yani gerisini dusunmeye gerek bile yok.
Yeni nesle ait bireylerin itiraz edeceği önermedir.

Yeni nesil bilgisayar, internet ve robotik çağa geldi doğar doğmaz.
Bez bebek, çamurdan araba ya da nokia 3310 görmediler ki.

Eski nesil ise önce tuşlu sonra dokunmatik şimdilerdeyse telepatik ortama ayak uydurmaya çalışıyor halde buldu kendini.

Becerebilen oyuna sardı, instagramdan foto paylaştı, tiktokçu oldu.

Beceremeyen de aldı eline kumandayı zaplamaya devam etti, bir sörvayvır bir yemekteyiz bir tartışma masasına.

Eski neslin görgüsü ile yeni neslin görgüsü farklılaştı haliyle.

Yeni nesil haberleri internetten alırken eski nesil gazete ya da ajanstan aldı.

Kuşak çatışması der buna uzmanlar.

Yeni nesil eskiyince gelecek olan en yeni nesle kullanacak bu cümleyi:

"Yeni nesil çok değişik, hiç ahlak yok bunlarda yaaaw." diyerek.

Çözümü basit oysa;

Eğer düşünüyorsan yeni neslin ahlakını, ona uygun kaliteli eğitim vereceksin.
Ona değerli olduğunu hissettirip yaptıklarınla da bunu göstereceksin.

Yok öyle "biz babamızdan/anamızdan böyle gördükler".

Şimdi sen ana/babasın, ona göre davranacaksın.
Büyüklerinden kaynaklıdır. Çocukları 2 yaşında kreşe veriyorlar kimse çocuğuyla doğru düzgün ilgilenmiyor. Belirli bir yaşa geldikten sonra ne anlatsan dinlemez zaten o çocuk. Yetiştirmeyecekseniz çocuk sahibi olmayın bari.
Ayrıca internet çağı herkesin başına bela olmuş durumda. Her şeye kolay ulaşılabilirlik insanların imtihanı oldu.