bugün

Ben muhabbet ediyorum eski Türkçe olayına girince anlamıyorum bana kızıyorlar. Napayım bilmiyom.
Hobimdir.
duruma bağlı olarak ya çok sıkıcı ya da aşırı zevkli olabilen bir aktivite. kimi buyuklerimis vardir artik cok kaliplasmis muhabbetleri yaparlar(yol yohdı paramız yohdı siz gençler hep teknoloji manyagı olmussunuz vs) ama bazi buyuklerimiz vardir gecmisteki bir seyi anlatip size bir ders cikarttirir veya enteresan noktalara deginirler. bu buyuklerimiz 24 saat anlatsa dinlenir. eger yakininizda boyle bir dede/nine yoksa musa eroglu nun youtubeya yuklenmis roportajlarini dinleyin o tadi yakalarsiniz.
sohbet etmek ikili bir eğlendir. benim yaşlı dediklerimin çoğu duymuyor, anlamıyor ya da hatırlamıyor. ne konuşacağım?

ps: arkadaşlar aranızdan biri eksilemiş... ama ben 45 yaşındayım. yaşlı dediklerim en az 70-75... sorarım size yanlış bir şey mi yazmışım... o eksileyen ibiş için ben ihtiyarım. bu gençler yaşlılara hiç anlayış göstermiyor mirim.
Bunalımdan çıkmak için yapılması ücretsiz, fakat nadir bilinen eylemlerden biridir.

yıllarca kitap okudum. çok uzun zaman boyunca hatta. ailevi şartlarımın çokta iyi olmaması yüzünden, ne öğrendiysem kitaplardan öğrendim bugüne kadar.

sonra kafamı kaldırdım ve gerçek dünyaya şöyle bir baktım: kitapların basit ve sabit kurallara göre yazılmakta olduğunu keşfettim.

ardından birçoklarının aptalca, komik ve hatta gerici bulduğu şeyi yapmaya başladım; yaşlılarla konuşmaya başladım. üniversitede, arkadaşlarımı beklerken ilk gördüğüm çınara doğru yürüdüm ve sohbet ettim kendisiyle. hep aynı şeyle başladım konuya; hikayen nedir teyze/amca? ve hep güzel şeyler öğrendim kendilerinden. kitaplardan öğrenemeyeceğim şeyler. yaşamaya kalksam bitiremeyeceğim şeyler. ve bu insanların yanından ne zaman ayrılsam hep iyi dileklerde bulunuldu bana.

demem o ki, yaşlılarla sohbet edin. onların aklının aydınlığına sorular sorun. evet kimileri bir gencin düşünebileceğinden daha zayıf fikirlere sahip olabilir. o zaman siz yaşlanın anında. siz onlara bir şeyler öğretin. düşüncenizi gülümseyerek anlatın. ve iyi gözlemleyin; o yaşta ki insanların zihnini parlattığınızda, o aydınlığın gözlerine damladığını çok çok iyi gözlemleyin.

ve sağda solda biriyle sohbet eden ve bu sohbetten tat alan birisi varsa, ona da iyi davranın. o kişinin yanına gitmesi yalnızlıktan değildir. yüksek ihtimaldir ki bunun sebebi eksik aile figürüdür. hikayesini bilmiyor olmanız da mümkündür. muhakkaktır ki, birçok şeyi kafasının içinde yaşamaktan bir an kurtulmak için, kafasındaki sesleri bir anlığına susturabilmek için o çınarın yanında almıştır soluğunu.
hayatı anlama açısından size bişeyler katar. ileride bende böyle olucam dersiniz içinizden. hayata dair tüm hırslarınız ve hayalleriniz bi tarafınıza kaçabilir.
Ne kadar eğilip bükülürseniz o kadar hayatınıza müdahale ederler.
görsel
aynı şeyleri 70 defa söylemedikleri sürece sorun yok gibi aslında.
E ne zaman helvanı yiyicez , yaşıtlarının hepsi öldü diyerek sohbete samimiyet katabiliriz.
Hayatı yaşamış ve gerekli tecrübeleri içselleştirmiş yani düşünebilen bir yaşlıdan alınacak çok ders vardır.

Günümüzde yaşam koçu denilen şey aslında bu insanlar.

Hem de canları sıkıldıkları için ücretsiz hizmet sunarlar.
Hemen hemen her gün dolmuşta durakta şehir içi otobüste yaptığım şey.

ilk sordukları şey "okuyor musun?" Oluyor.

Az önce bir teyze başımı sıvazlayıp "ben seni çok sevdim" diyerek gitti.
Güzeldir.
Anıları yol gösterici, yaşadıkları üzücü şeyler ibret alınasıdır.
Öğütlerini dinlemek gerek.
Sizden bir ömür önde bir adım önde sevilesi çok değerli varlıklardır !
yaşlılarla sohbetin bitimi illaki bekar olup olmamaktır. halbuki ben memleket meselesi konuşmak isterdim.
(bkz: karadeniz şivesini tadında bırakmak)

görsel