bugün

yaratıcı drama grup aktivitelerine ve grup üyelerinin yaşantılarına dayanır. Drama sürecinde katılımcı baska birinin yasadıgı olayı canlandırarak bir sorunun cözüm yolunu kesfeder ve gösterir. sorun bireye empati kurarak anlatılır ve cevabı kendi kendine bulması saglanır.
yaratıcı dramada oyuncu daha önceden karşılaşmadığı bir durumu yaşıyormuş gibi yapar(doğaçlar da diyebiliriz). zaten dramanın kelime anlamı yapmak, etmek, eylemek anlamına gelir. mış gibi yapmak da yaratıcı dramada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. bu doğaçlama sırasında oyuncunun yetenekli olup olmaması önemli değildir; ortaya sanatsal değere sahip, estetik görülen bir eserin çıkmasına da gerek yoktur. çünkü esas önemli olan şey oyuncunun doğaçlama sırasında hissettikleridir.
türk eğitim sisteminde zorunlu ders olarak uygulanması gereken, çocukların yaratıcılıklarının gelişmesinde çok önemli bir rol oynayan, kişisel gelişim için birebir ve çok eğlenceli sanat dalı.
istanbul şehir tiyatrolarında oyuncularla yaptığınız bir yaratıcı drama çalışması sonucunda 10 günlük zevk ihtiyacınızı karşılamış olursunuz...
kimi çevrelerin sanat, kimi çevrelerin bilim sınıfına yerleştirdiği olgu.

asıl olarak kişinin, çocukluğunda kaybettiği oyun olgusunu ona yeniden kazandırarak durum, olay ya da insanlara farklı bir açıdan bakmasını sağlar.

daha çok tiyatronun bir alt uzmanlığı gibi görülse de aslında tek başına ele alınabilir.

genelde konservatuvar mezunu kişiler tarafından uygulaması yaptırılır. oysa sertifika programları ile yetkin kişilerce eğitilmiş drama liderleri çok daha yetkin konumda olmalıdır.
ilkokul ve ortaokulda zorunlu ders olarak okutulması gereken uygulama. şu an ders diye programda yer alan tüm derslerden bin kat daha faydalı.
doğaçlama, rol oynama ve daha onlarca teknikten yararlanılarak ve kazanımlara bağlı kalınarak yapılan canlandırma sürecidir. okul öncesi çocuklarına da uyarlanabilir, bir çeşit yöntemdir.

yaratıcı drama süreci bir eğitmen, lider eşliğinde yürütülür. süreç genel olarak; spontaniteye, -mış gibi davranmaya, şimdi ve burada ilkelerine dayanır.

Süreç üç aşamadan oluşur: ısınma ve hazırlık, canlandırma, değerlendirme. Isınma ve hazırlıkta kazanıma yönelik oyunlar oynanabilir, bir anektodla, mektupla, resimle canlandırma sürecine bir giriş yapılabilir. yani bu aşamanın amacı canlandırma sürecine katılımcıları hazırlamaktır. canlandırma aşamasında katılımcılar gerekli olan tekniklerden faydalanarak saptanan dramatik anın, çatışmanın çözümünü gerçekleştirirler. Küçük/büyük grup doğaçlama, iç ses, sıcak sandalye, toplantı düzenleme, donuk imge gibi birçok teknikten bu aşamada faydalanılabilir. değerlendirme aşamasında ise sürecin niteliği tartışılır ve katılımcıların duygu ve düşüncelerini paylaşmasına izin verilir.

Tiyatrodan farklıdır. Katılımcıların izlenme korkusu yoktur ki zaten herkes sürecin içinde yer alır. belirli bir metne dayanmaz, kendiliğinden gelişir.

Eğitim bilimleri, psikolojik danışma, sosyal hizmet ve daha birçok alanda kullanılabilir. öyle ki bu yaratıcı drama yöntemini bir buçuk yaşındaki çocuklara uygulamış eğitmenler var. Tabi ki türkiye'de değil.