bugün

yaratıcı drama

doğaçlama, rol oynama ve daha onlarca teknikten yararlanılarak ve kazanımlara bağlı kalınarak yapılan canlandırma sürecidir. okul öncesi çocuklarına da uyarlanabilir, bir çeşit yöntemdir.

yaratıcı drama süreci bir eğitmen, lider eşliğinde yürütülür. süreç genel olarak; spontaniteye, -mış gibi davranmaya, şimdi ve burada ilkelerine dayanır.

Süreç üç aşamadan oluşur: ısınma ve hazırlık, canlandırma, değerlendirme. Isınma ve hazırlıkta kazanıma yönelik oyunlar oynanabilir, bir anektodla, mektupla, resimle canlandırma sürecine bir giriş yapılabilir. yani bu aşamanın amacı canlandırma sürecine katılımcıları hazırlamaktır. canlandırma aşamasında katılımcılar gerekli olan tekniklerden faydalanarak saptanan dramatik anın, çatışmanın çözümünü gerçekleştirirler. Küçük/büyük grup doğaçlama, iç ses, sıcak sandalye, toplantı düzenleme, donuk imge gibi birçok teknikten bu aşamada faydalanılabilir. değerlendirme aşamasında ise sürecin niteliği tartışılır ve katılımcıların duygu ve düşüncelerini paylaşmasına izin verilir.

Tiyatrodan farklıdır. Katılımcıların izlenme korkusu yoktur ki zaten herkes sürecin içinde yer alır. belirli bir metne dayanmaz, kendiliğinden gelişir.

Eğitim bilimleri, psikolojik danışma, sosyal hizmet ve daha birçok alanda kullanılabilir. öyle ki bu yaratıcı drama yöntemini bir buçuk yaşındaki çocuklara uygulamış eğitmenler var. Tabi ki türkiye'de değil.