sarma: asma yaprağının içine harç konulup, yaprağın sarılmasıyla hazırlanan yemek.
dolma: kabak, dolmalık biber ve patlıcanın içine harç koymakla hazırlanan yemek.
bu ikisi arasındaki farkı bilmeyen ya da sallamayan kişilerin sarmaya dolma demesidir. oldukça sık yaşanır.
çok saçmadır. dolma bir kere lan. içini dolduruyorsun işte. üstü açık oluyor ve dolduruyorsun. diğerini sarıyorsun. umarım anlamışsındır.
büyük hakaret o sarma bile değil o bir aşk, o bir bağlılık, o bir bulunmayan, o bir konservesi tiksinti yaratan, o bir harika, o bir olsa da yesek, o bir...canım çekti.
dolma farklı şey, sarma farklı şeydir. bunu karıştıranlara çok acayip kıl oluyorum. öyle böyle değil.
yunanların gerceklestirdigi eylemdir. yaprak sarmasına dolmadakia demektedirler. dolma kelimesini turkce'den almıslardır. -aki eki ise kucuk olan demektir. kucuk yaprak sarmasına dolmadakia, daha tombul olanına ise dolmades denir. goruldugu uzere yemeklerin isimlerini yanlıs ogrenerek mutfaklarına kazandırmıslardır.
(bkz: yunan mutfagı)
Ya nee...
bizim buralarda lahana yaprağının içi doldurulup yapılana sarma, dolmalık biberin içi doldurulup yapılana da dolma denir.
dolmayla biber dolmasi farkli seylerdir. bizim memleketlerde hep dolma kelimesi kullanilagelmistir. yaprak sarma mi? o ne ki.
yaprak sarmanın içi boş çıksa 'bu neden dolu değil?' diye sorarız ama değil mi? sarılmış haline dolu denmiyorda, sarılmamış haline neden boş deniyor?

öyle bir sorun ki, karın acıktıran.
yaprak dolma
yaprak sarması dolması
yaprak dolması
sarması yaprak dolması
dolmadan sarması yaprak
solmadan dolması yar...
büyük bir yanlıştır zira sarma adı üstünde sarılarak yapılandır, dolma da haliyle doldurularak yapılan.. "yahu bi tek bizim aile mi sarma diyo" diye hep dertlenmişimdir, vallaha da rahatladım şimdi sözlük.*
içi oyulup doldurulmadığı için yanlıştır evet.
çok saçmadır. sarıyorsun la doldurmuyorsun ki. hiç mi görmedin sararlarken...
(bkz: dolduruşa gelmek)
(bkz: olsada yesek)