bugün

westphalia barışı, bilhassa uluslararası ilişkiler okuyanların bilmesi elzem olan antlaşmalardan biridir zira bugünkü anlamıyla belirli kurallara göre hareket eden ve aralarında düzenli ilişkiler bulunan bağımsız birimlerin oluşturduğu uluslararası sistem bu antlaşma ile doğmuştur diyebiliriz.bu antlaşma ile 300 kadar alman devleti hemen hemen bağımsız siyasal birimler haline geldi.üye devletlerin rızası olmadan artık imparatorluk vergi ve asker toplayamayacak savaş ilan edemeyecek ya da barış imzalayamayacak, yani pek de bir halt edemeyecekti. peki bu neye sebep oldu? diğer avrupa devletleri güçlenirken almanya modası geçmiş bir feodal karışıklığa itildi. artık bu antlaşmadan sonra avrupa kendi yasalarına göre hareket eden, kendi çıkarlarını takip eden, güç dengesi kurallarına göre durum değiştiren bağımsız devletlerden oluşacaktır. ayrıca birçok farklı mezhebin bir arada yaşaması normal karşılanırken almanya'nın bu parçalanmışlığı fransa'nın dünya egemenliğini ele geçirmesine de yardımcı olmuştur.
westphalia barışı'nın sebebi olan otuz yıl savaşları konusunda da malumata sahip olmak gerekmektedir ki bu da ayrı bir başlık altında incelenecektir.

daha fazla bilgi için (bkz: oral sander) (bkz: siyasi tarih)
1648 westphalia antlaşması ile avrupada yeni bir devletler arası ilişkiler sistemi yaratıldı. bu sistemde, daha güçsüz devletlere karşı güç kullanmanın doğal bir davranış olduğu fikri benimsendi. herhangi bir devlet diğer devletler karşısında sınırlarını güvence altına alabilirdi. kendi sınırları içinde rakip olabilecek güçleri kaldırabilirdi. Diyebiliriz ki westphalia antlaşması, feodalitenin çoklu ortamından merkezi bir yönetime yöneltmiş; uluslararası sistem bu sürecin ateşleyicisi olmuştur. birbirine rakip devletler, her biri için birer risk oluşturmakta ve bu durum Avrupa da savaş enflasyonuna sebep olmaktaydı. bu dönem disiplinli bir askeri eğitim gerektiren sürekli ve profesyonel orduların doğuşunun dönemi olmuştur.

ordunun boyutunun büyütülmesi askeri harcamaları arttırdı. coğrafi keşifler nedeniyle güçlü bir donanma oluşturulması şarttı. donanma için liman, limana ulaşım için yollar, düşman ordulardan daha büyük bir ordu yaratılması, bu ordunun günlük masrafları, topu, tüfeği... ordunun var olması ve varlığını koruyabilmesi için merkezileşmiş bir yönetim biçimine ihtiyaç vardı. kısacası westphalia modern devlete giden yolda önemli bir kırılma noktası olmuştur.
Otuz Yıl Savaşları ve Seksen Yıl Savaşları'nın sonunda Ekim ve Mayıs 1648 tarihlerinde imzalanmıştır. Antlaşma 24 Ekim ve 15 Mayıs 1648'de Kutsal Roma imparatorluğu, diğer Alman prensleri, ispanya, Fransa, isveç ve Hollanda Cumhuriyeti temsilcileri arasında imzalanmıştır. Fransa ve ispanya arasında 1659 yılında imzalanan Pyrenees Antlaşması'nı da bu antlaşmanın içine dahil edebiliriz. Bu barış tarihçiler tarafından modern çağın başlangıcı olarak gösterilmektedir.

iki antlaşmanın metni de hemen hemen aynıdır ve Kutsal Roma imparatorluğu nun iç meselelerinden bahsetmektedir. Barış bugün bile önemini yitirmemiştir, akademisyenler bugün var olan uluslararası sistemin Westphalia ile başladığını belirtmektedirler. Bu temel ve ortaya çıkan duruma revizyonist akademisyenler ve benzer düşüncedeki politikacılar tarafından karşı çıkılmaktadır. imzalanan barışa revizyonistler kuşku ile bakmaktadır ve bunu söyleyenlerle ve politikacılar Westphalia Sistemi 'nin bir sonucu olan egemen ulus-devlet sistemine karşı çıkmaktadırlar.

alıntıdır...
modern anlamda uluslararası ilişkiler bilminin ve dolayısıyla da uluslararası hukuk kavramının gelişimi için önemli sayılan bir anlaşmadır.
din dışı alanlarda, dinin doğrudan etkili olamayacagı fikrinin kabul edildigi konferanstır. hollanda ve isviçre bagımsız devlet olarak kabul edilmiştir. deniz haydutlugu da bu konferansta suç sayılmıştır.
avrupa'da 30 yıl savaşlarını bitiren barış anlaşmasıdır. 4 yıldır veremediğim uluslararası ilişkilere giriş dersi sebebiyle adını duymaktan usandığım ve korkulu rüyam haline gelen tarihtir. hatta 1648 tarihi beynime öyle kazınmıştır ki pin kodumu bile değiştirmeme sebep olmuştur.
Anlaşmaya papalık temsilcisi çağırılmadığından, geç-rönesans ve reform etkili sekülerleşmenin vücut bulduğu ilk anlaşma olmuştur.
Roma Katolik Kilisesinin inançlarına göre papa tanrı*'nın yeryüzünde vücut bulmuş halidir.Yeryüzünün hükümdarı olarak kabul edilir ve onu burada temsil eder.Krallar ise yeryüzünün hükümdarı olan papaya bağlı olmak ve yönetme yetkisini ondan almak suretiyle, prens diye anılırlar ve papanın evladı olarak kabul görürler. hatta makyavel'in yazdığı prens'i buna bir atıf olarak gösterebiliriz.

Vestefalya anlaşmasında kilise ve monarşi arasındaki bu Kral-prensler ilişkisinin açıkça reddini ve papalık otoritesinin dikkate alınmayışını görmekteyiz.*
30 yıl savaşları sonunda imzalanan barış anlaşması.
30 yıl savaşları (1618-1648) sonunda Protestanların Katoliklere karşı zaferi sonucu imzalanan anlaşma. Savaş sonunda kutsal roma imparatorluğu ile Almanya darma duman olmuşlar, Fransa'nın yükselişine de böylelikle sebep olmuşlardır.
Borissia Dortmund' un sahasında her hafta yapılan savaş, ardından barıştır.
http://tr.m.wikipedia.org...alya_Antla%C5%9Fmas%C4%B1
https://www.youtube.com/watch?v=H5WcHbA8kjY
30 Yıl Savaşı, Avrupa’nın gördüğü son büyük din savaşıdır. Habsburglara karşı Protestanları destekleyen Katolik Fransa örneğinde olduğu gibi artık devletlerin çıkarları, dinsel bağlılıklarının önüne geçmiştir. Bu açıdan Vestfalya ile modern diplomasi ve uluslararası ilişkiler esaslarının temelleri atılmıştır.

Artık Avrupa, kendi yasalarına göre davranan, kendi ekonomik ve siyasal çıkarlarını izleyen, istediği tarafta yer alan, ittifaklar kuran ve bozan modern bağımsız devletlerden oluşacaktır. Günümüz devletlerarası sistem Vestfalya ile kurulmuştur.

Kaynak: vikipedi
1648 yılında imzalanmış avrupa'daki otuz yıl savaşları'nı bitiren antlaşmadır.