bugün

https://en.wikipedia.org/wiki/War_Is_a_Racket

Savaş bir soygundur, emekli bir ABD Deniz Piyadeleri Tümgenerali ve iki kez Onur Madalyası alan Smedley D. Butler'ın 1935 tarihli bir konuşması ve kısa kitabıdır. Butler, kariyerindeki askeri deneyimine dayanarak, ticari çıkarların savaştan ticari olarak nasıl yararlandığını tartışıyor. Haiti'nin 1915-1934 ABD işgali sırasında Jandarma komutanlığına atanmıştı.
Butler, Ekim 1931'de ABD Deniz Piyadeleri'nden emekli olduktan sonra, 1930'ların başında "Savaş Bir Raket" konuşmasını yaparak ülke çapında bir tur yaptı. Konuşma o kadar iyi karşılandı ki, 1935'te yayınlanan kısa bir kitap olarak daha uzun bir versiyon yazdı. Çalışmaları, Reader's Digest'te bir kitap eki olarak yoğunlaştırıldı ve bu da mesajını popülerleştirmeye yardımcı oldu. Reader's Digest versiyonunun girişinde Lowell Thomas, Butler'ın "ahlaki ve fiziksel cesaretini" övdü. Thomas, Smedley Butler'ın sözlü otobiyografisini yazmıştı.

Savaş bir soygundur. Her zaman öyleydi. Muhtemelen en eski, kolayca en kârlı, kesinlikle en kısır olanıdır. Kapsamdaki tek uluslararası ülkedir. Kârların dolar cinsinden ve yaşamlardaki kayıpların hesaba katıldığı tek şeydir. Bir raket, inanıyorum ki, insanların çoğunluğuna göründüğü gibi olmayan bir şey olarak en iyi şekilde tanımlanır. Sadece küçük bir 'içerideki' grup bunun ne hakkında olduğunu bilir. Çok azınlığın yararına, çok sayıda insanın pahasına yürütülür. Savaştan birkaç kişi büyük servetler kazanıyor.

33 yıl 4 ay aktif hizmette bulundum. Zamanımın büyük bir kısmını, iş dünyasının ve Wall Street bankalarının fedaisi olarak geçirdim. Hülasa, kapitalizmin hizmetinde bir hırsız, bir gangster oldum. 1914’te Amerikan petrol şirketleri için Meksika’da asayişi sağladım. Haiti ve Küba’da National City Bank’ın kâr edebilmesi için isyan bastırdım. Wall Street yararına yarım düzine Orta Amerika ülkesine tecavüz ettim. Amerikan bankası Brown Brothers için 1902’den 1912’ye kadar Nikaragua’yı temizledim. 1916’da Dominik Cumhuriyeti’ne aydınlık(!) götürdüm ki Amerikan firmaları şekerden kâr edebilsinler. 1903’te Honduras’ı ele geçirip Amerikan meyve kartellerine verdim. 1927’de Standard Oil’in Çin’i rahatlıkla sömürmesini sağladım. Bütün bunları düşündüğüm zaman… Gangster Al Capone’a bile öğretmenlik yapabilirim diyorum. O 3 mahalleyi zor soyuyordu; ben ise 3 kıtayı soydum.
© copyright 2005 - 2026